Медия без
политическа реклама

Обвинен по делото за аферата в митниците излиза от ареста

20 Юни 2024
Марин Димитров в съда през април.
БГНЕС
Марин Димитров в съда през април.

Софийският градски съд пусна под домашен арест Марин Димитров, който е един от обвинените по делото за организирана престъпна група в митниците. Скандалът гръмна в началото на април, когато беше задържана и шефката на агенцията Петя Банкова, а по делото обвинение получи и вече бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Определението на градския съд за мярката за неотклонение на Димитров не е окончателно. Както той, така и прокуратурата могат да го оспорят пред апелативния съд, чиято дума ще е последна.

По време на предишно заседание, в което съдът разгледа искане на Димитров да излезе от ареста, се разбра, че според таен свидетел по делото именно той е търсил съдействие от служители на Агенция "Митници" за организиране на канали. Прокуратурата цитира свидетел, който твърди, че Димитров е предложил 250 хил. лв. за назначението на Венцислав Кирчев за шеф на Главна Дирекция "Национална полиция".

Днес прокуратурата пледира, че има конкретни данни за Марин Димитров за престъпна дейност и достатъчно доказателства, които да го свързват с останалите членове на престъпната група. Държавното обвинение поиска от съда да не променя мярката на Димитров и да го остави в ареста.

Като гражданин смятам, че е било необходимо това дело за политически цели, а като юрист смятам, че няма никакви доказателства за престъпна група, а в частност при него - че е помагач в контрабандна дейност, каза пред медиите адвокатът на Димитров Иво Найденов, цитиран от БТА. 

Той добави, че няма нито един разговор между Марин Димитров и Петя Банкова, изобщо по делото няма данни за комуникация с нея. Адвокат Найденов посочи още, че по разследването са проведени разпити на служители от Министерството на финансите, дали в кабинета на Асен Василев, като министър, го е посещавал Марин или (синът му) Стефан Димитрови, нито един не е казал да има такова нещо.

По делото освен Марин Димитров обвинени са и синът му Стефан Димитров, вече бившата шефка на митниците Петя Банкова, както и Никола Николов - Паскал. Последният е в неизвестност и се издирва, а обвинението му беше повдигнато задочно. Обвинение по делото има и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Той обаче е на свобода срещу гаранция от 20 000 лв., която плати, без да обжалва.

В 49-ото Народно събрание пък по инициатива на ИТН действа временна парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата