Quantcast
Нотариус осъди прокуратурата за 60 хил. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нотариус осъди прокуратурата за 60 хил. лв.

След 5 години разследване и процес юристката е оправдана по дело за заверка с подправени подписи
2 914
 Илияна Кирилова

Нотариус Нина Добчева-Калчева от Пловдив осъди прокуратурата да ѝ плати над 60 000 лева обезщетения заради воденото срещу нея дело за документни престъпления, по което тя в крайна сметка е оправдана, пише "Лекс".

Преди 3 години Добчева е напълно оправдана от Окръжния съд в Пловдив по обвинението, че e съставила нотариални заверки с подправени подписи. Става дума за случай на две семейства, които финансирали общ бизнес за строеж на фамилни къщи. Един от съсобствениците починал и второто семейство разбрало, че по-рано той е продал една от къщите без знанието им. Съпрузите разказват пред новинарски сайт, че договорът е бил подписан при нотариус Нина Добчева, където били представени фалшиви пълномощни от тяхно име.

Те подали жалба в прокуратурата през 2013 г. и започнало разследване, а после и съдебен процес срещу нотариуската. В началото на 2018 г. Районният съд в Пловдив оправдава частично Добчева, а по част от обвиненията я осъжда, без да ѝ налага наказание, заради изтекла давност. Втората инстанция обаче напълно я оправдава. След това тя завежда иск срещу прокуратурата за 150 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и за близо 18 000 лева имуществени заради платените адвокатски хонорари през годините.

Съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) осъжда прокуратурата да плати на Добчева 50 000 лева за вредите от незаконното обвинение и 14 460 лева заради изхарченото от нея за адвокатски хонорари.

Съдът отчита, че делото срещу нотариуската е продължило повече от 3 години, първоначално е била призната и за виновна, процесът е бил отразяван в медиите и дори е бил включен в списъка за корупционни дела, който публикува Върховният касационен съд (ВКС), като на сайта му стояло и името на Добчева. Тя твърди, че през това време здравето ѝ се е влошило, страдала е от безсъние и имала пристъпи на задушаване и прилошаване. Според нея съпрузите, подали сигнала, демонстрирали особена близост с разследващите. След внасяне на делото в съда изпаднала в депресия заради страха, че може да бъде осъдена.

Междувременно започнала да губи клиенти, които се отдръпнали, включително и една от банките, които обслужвала. В този период починал и съпругът ѝ и тя изпитвала вина.

Съдът напомня, че когато делото е свързано с професията на човека, се засягат не само личната му чест и достойнство, но и професионалните му качества.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Вижте още по темата за обезщетенията, които прокуратурата е осъждана да плаща по Закона за отговорността на държавата тук:

4.78 млн. лв. струват прокурорските грешки за година и половина

Отлюспен от ГЕРБ осъди прокуратурата за над 300 хил. лв.

Акциите им шумни, провалите им скъпи

Още

Прокуратурата се отказа от делото срещу Емилия Масларова
Прокуратурата се провали още на старта с делото срещу ЛиЛана
АПИ е осъдена за 600 хил. лв. заради смъртта на жена в тунела Ечемишка