Медия без
политическа реклама

Отлюспен от ГЕРБ осъди прокуратурата за над 300 хил. лв.

Държавното обвинение трябва да плати и 110 хил. лв. на двама полицаи, оправдани по делото "Шейховете"

Илияна Кирилова

Бивш организационен секретар на ГЕРБ, изключен от партията заради обвинение, че е източвал банкови карти, осъди прокуратурата да му плати над 300 000 лв. обезщетение. Това видя "Сега" в съдебните регистри.

Й.В. завежда делото по Закона за отговорността на държавата, след като воденото срещу него дело е прекратено от прокуратурата. Наскоро като първа инстанция Окръжният съд в Стара Загора е признал част от претенциите му за имуществени и неимуществени  вреди - общо 301 750 лв.

В исковата си молба Й.В. разказва, че през ноември 2010 г. е бил задържан като обвиняем по дело за източване на банкови карти чрез монтиране на специално устройство на банкомат. През май 2014 г. Окръжната прокуратура в Стара Загора е прекратила делото, без да изправи В. на подсъдимата скамейка. Мъжът обяснява, че е бил член на ГЕРБ, но заради делото членството му било прекратено с мотива, че поведението му е несъвместимо с ценностите и целите на ГЕРБ и уронва престижа на партията. В. разказва, че имал намерение да се кандидатира за общински съветник и влагал много усилия в политическата си дейност, но политическата му кариера приключила позорно и унизително заради повдигнатите обвинения. Освен това имал и хазартен бизнес, от който печелел добре. След като бил задържан обаче, не успял да подаде документи за нов лиценз и дейността на фирмата му замряла. В. твърди, че за година е понесъл 477 000 лв. загуби.

Дори след като наказателното производство срещу него било прекратено, В. живеел в страх и несигурност. Не успял да възстанови позициите си в хазартния бизнес, а политическата му кариера окончателно приключила, разказва той пред съда. 

Съдия Трифон Минчев определя 50 хил. лв. обезщетение за моралните вреди, както и 251 750 лв. за пропуснати ползи. Магистратът обяснява, че В. е бил в ареста почти 6 месеца, а после и под домашен арест. Съдът взема предвид и публикациите за обвинението на някогашния кадър на ГЕРБ, както и това че незаконното обвинение се е отразило негативно върху здравето му.

110 хил. лв. за двама оправдани полицаи

По друго дело по Закона за отговорността на държавата прокуратурата е осъдена да плати 110 хил. лв. на двама полицаи, задържани по спецоперация от август 2010 г., наречена от МВР "Шейховете". По това време вътрешен министър е Цветан Цветанов. Двамата са обвинени като част от 12-членна престъпна група, точила бензинопровод на "Лукойл".

Д.С. и Г.Б. са предадени на съд от спецпрокуратурата, но са оправдани на три инстанции, окончателната им присъда идва през 2014 г. След това завеждат делото за обезщетение срещу прокуратурата. В исковата си молба двамата твърдят, че заради делото са били обект на подигравки и неуважително отношение от колеги, познати, от хора от престъпния контингент и дори от вътрешния министър. Семействата и децата им били травмирани от делото. А полицаите били дисциплинарно уволнени заради обвиненията. Върховният административен съд в крайна сметка отменя уволненията им, след което единият доброволно напуска МВР и става шофьор.

Съдия Десислава Янева от Софийския градски съд определя 60 хил. лв. обезщетение на С. и 50 хил. лв. на Б. Магистратът отчита факта, че докато са били задържани двамата не са можели да работят и семействата им са останали без доходи. Освен това здравословното състояние на С. се влошило, докато бил в ареста. "При определени професии - полицаи, военни, магистрати, митнически служители и т.н., очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени", е друг аргумент на съдията за размера на обезщетенията.

Делата за обезщетения стават все повече

Броят на влезлите в сила осъдителни решения срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата, както и на хората, на които е присъдено обезщетение, устойчиво се увеличава. Това се казва в доклада за дейността на държавното обвинение за 2019 г. Миналата година осъдителните решения, които са влезли в сила, са 331, при 302 и 280 в предишните две години. А хората с обезщетения са 339, при 305 и 297 за 2018 г. и 2017 г.

Прокуратурата губи около 85% от заведените срещу нея дела.

Последните публични данни за общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати по ЗОДОВ, са от доклада за 2016 г. – 2.5 млн. лв. През 2015 г. обезщетенията бяха пак толкова, а през 2014 г. – 3.65 млн. лв. През 2017 г. държавното обвинение излезе с нелепата версия, че не събира такива данни, и ги скри от отчетите си. 

Още по темата