Медия без
политическа реклама

Много известни депутати се прощават с парламента

ЦИК обяви окончателно състава на 50-ото Народно събрание

14 Юни 2024Обновена
И тримата на тази снимка - Антоанета Цонева, Христо Иванов и Ивайло Мирчев (отляво надясно), няма да влязат в следващото Народно събрание.
БГНЕС
И тримата на тази снимка - Антоанета Цонева, Христо Иванов и Ивайло Мирчев (отляво надясно), няма да влязат в следващото Народно събрание.

Доста от настоящите депутати няма да прекрачат прага на следващото 50-о Народно събрание. Причината са слабата избирателна активност на вота 2 в 1 на 9 юни и сривът в резултата на някои от големите политически сили.

Тази вечер ЦИК обяви окончателно кои са новите народни представители в 50-ия парламент. Пълният списък можете да видите на сайта на комисията:

Особено силно са ударени ПП-ДБ, които загубиха над 300 хиляди гласа в сравнение с предните парламентарни избори през април 2023 г. От Народното събрание изпада Ивайло Мирчев (ДБ). Той беше водач на листата в Добрич, където десницата не спечели нито един мандат, и заемаше 32-ро място в 23-ти столичен район, откъдето също не получи нищо. Бившият зам.-председател на парламента Мирослав Иванов (ПП) не успява да вземе място нито от Ямбол, където беше първи, нито от столичния 25-и район, където заемаше 15-о място.

Не сполучва също Искрен Арабаджиев (ПП), който водеше в Ловеч, където също ПП-ДБ не взима мандат. Без депутатски места десните остават и в редица други райони, заради което от Народното събрание изпадат досегашни парламентаристи като Антоанета Цонева (ДБ), която водеше разградската листа, Михал Камбарев (ПП), който беше начело в Смолян, и Илина Мутафчиева (доскоро от "Зелено движение") в Търговище.

Бившият правосъден министър Атанас Славов (ДБ) се състезаваше в Стара Загора, където беше втори, но десните взимат само един мандат, който отива за водача Радослав Рибарски, и така Славов не влиза в парламента. Във Варна, където ПП-ДБ взимат 3 мандата, четвъртата в листата Стела Николова (ДБ) се изкачва нагоре с преференции. Така третият Антон Тонев (ПП) остава без място. Той беше 31-и в листата на столичния 23-ти район, но и там не успява. В Пловдив град ПП-ДБ взимат 3 мандата. Четвъртият в листата Манол Пейков я размества с лични гласове и печели мандат. Така изглеждаше, че мястото си ще загуби третият – бившият шеф на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев. Асен Василев, който беше първи в листата, обаче предпочете да влезе от Хасково и така освободи място за Стоев в парламента.

В Перник ПП-ДБ печелят един мандат. Там водач беше съпредседателят на десницата Кирил Петков. Той обаче влиза от 23-ти район, така че вторият в листата – ексшефът на МВР Бойко Рашков, получава пернишкия мандат.

Много е оплетено положението в трите столични района. В 23-ти район бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) става втори с преференции. Там обаче ПП-ДБ имат 7 мандата, а Божанов беше 7-и в листата, така че останалите в първата седморка също влизат – Кирил Петков, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов (ДБ), бившият областен управител на София Вяра Тодева, бившият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ), досегашните депутати Васил Стефанов (ПП) и Венко Сабрутев (ПП). Настимир Ананиев (ПП) е осми в тази листа и десети в евролистата, не печели никъде и изпада.

В 24-ти район Мартин Димитров (ДБ) печели с лични гласове, а Лена Бориславова (ПП) става водач след отказа на Христо Иванов (ДБ). Димитров избра да остане депутат от София, с което освободи място за Иван Белчев от русенската листа.

В 25-и район, където ПП-ДБ печелят 4 мандата, водачът Христо Петров (ПП) става евродепутат, а петата в листата Елисавета Белобрадова (ДБ) се изкачва нагоре с лични гласове. Това освобождава места за Кристина Петкова (ДБ), Калина Константинова (ПП) и Венеция Нецова-Ангова (ПП).

Бившият премиер Николай Денков (ПП) беше водач в Бургас и Шумен, като предпочете да остане депутат от Бургас. С това отвори място за Захари Борачев от шуменската листа.

БСП е другата формация, която беше ударена много тежко на изборите - падна до 151 хиляди гласа. Известният бивш министър Румен Гечев не успява да спечели мандат във Видин. Той беше втори в евролистата на БСП, но беше изместен от Цветелина Пенкова с преференции и губи мястото си. В Ловеч столетницата остава без мандат и така депутатското си място губи зам.-шефът на партията Ирена Анастасова.

Лидерът в оставка Корнелия Нинова е първа в 25-и район и в Благоевград, като предпочете да бъде депутат от Благоевград и така освободи мандат за втория в столичната листа - политологът Калоян Методиев, който от доста време е лансиран като новия идеолог на БСП. И в двата района БСП взима по един мандат.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин става евродепутат и освобождава спечеления от него мандат в Ямбол. Така депутат в Народното събрание става вторият в ямболската листа Красимир Йорданов.

От ИТН депутатското си място ще изгуби Цветан Предов. Той беше водач на листа в Кърджали, втори във Видин, както и 13-и в евролистата на партията, но не успява да влезе никъде. Не печели мандат и сценаристът Филип Станев, който се състезаваше в Ловеч.

Партийният водач Слави Трифонов водеше листите в Плевен и в 25-и район, като и в двете печели по един мандат. Той обаче се отказа да влезе в Народното събрание, както винаги прави. Това дава шанс на двама негови съпартийци - Христинка Иванова, която се изкачва нагоре в плевенската листа чрез лични гласове, и Петя Димитрова, подгласникът на Трифонов в столичната листа.

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС) губи битката с ДПС в Кърджали, където водеше герберската листа, а движението взима всичките 5 мандата от района. Тя обаче е първа в Пловдив област, където формацията на Бойко Борисов печели 3 мандата, така че ще бъде отново депутат след няколкогодишно прекъсване.

В листите на ГЕРБ-СДС има доста размествания заради преференции. Валентин Милушев, който беше 9-и в герберската листа в София област, се издига с лични гласове и така третият - Дамян Маринов, остава без шанс за мандат. Така се размества и хасковската листа, където четвъртият - Иван Минев, печели депутатско място с лични гласове.

В Благоевград цели 5-има кандидати изпреварват с преференции водача на листата - сваления шеф на парламента Росен Желязков. Той обаче си запазва първото място, благодарение на несправедливото правило, че водачът получава като собствени гласове всички неотбелязани преференции в бюлетините.

В Пазарджик третият и четвъртият в герберската листа Дафинка Семерджиева и Стефан Мирев изпреварват втория - Валери Вълков, по преференции и заедно с водача Екатерина Захариева си разпределят трите спечелени мандата в района. Четвъртият в Пловдив област - Младен Шишков, става трети с преференции и взима мандат вместо Йордан Кръстанов.

 

НЕЧЕСТНО КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ

Освен преференциите, които действат в полза на избирателите, допълнителни размествания причини една друга практика, която обаче е изцяло против избирателите - възможността кандидати да се състезават от два избирателни района. Политическите сили използват това, за да гарантират места в Народното събрание за свои фаворити, както и за да подмамят повече гласоподаватели да гласуват, като слагат в две листи известни лица.

Цели 25 кандидати, които са спечелили мандати в два района, трябваше да се определят откъде ще влязат. С това освобождават място за следващия в листата, от която са се отказали. Така дават възможност на кандидати, които са получили по-малко доверие, да влязат в парламента.

В списъка на политиците с два района влизат Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Богдан Богданов и Мартин Димитров от ПП-ДБ; Бойко Борисов, Георги Георгиев, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС; Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Йордан Цонев от ДПС; Костадин Костадинов, Ивелин Първанов, Петър Петров и Цончо Ганев от "Възраждане"; Борислав Гуцанов, Георги Свиленски, Драгомир Стойнев и Корнелия Нинова от БСП; Станислав Балабанов, Силви Кирилов, Тошко Йорданов и Драгомир Петров от ИТН; Николай Марков от "Величие".

 

НЕОЧАКВАНО

Един от депутатите на "Величие" пък вече се отказа да влиза в Народното събрание. Мотивите на Кристиан Карабельов са твърде любопитни. Пред смолянския сайт СмолянБГвести той чистосърдечно си признава, че изобщо не е очаквал да се класира за парламента. "Величие" вкарва депутат от областта с едва 903 гласа. Карабельов се съгласил да е водач на листа, защото припознавал идеологията им, освен това в района нямало достатъчно хора, които да се ангажират пряко с предизборната кампания. Той обаче имал бизнес, а жена му не била съгласна да се мести от Смолян в София. Пред смолянския сайт преди два дни Карабельов твърди, че е поел отговорност и ще я спази. На следващия ден обаче семейният съвет явно е решил друго, защото в ЦИК е постъпило заявление да бъде заличен от списъците с депутатите.

Идващата на мястото на Карабельов Лариса Савова вероятно още по-малко е очаквала да стане депутат. Във "Фейсбук" е записала като местожителство Дубай, както и че работи за авиокомпанията Emirates. В постове коментира, че иска да отглежда децата си в България.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон