Медия без
политическа реклама

Младен Маринов: Поне 600 са излъгали в КПП-декларациите

От полунощ "Факултета" и "Филиповци" ще са под карантина, шестима там са починали от Ковид-19, днес са открити 7 заразени

15 Апр. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

МВР е проверило над 9300 декларации, подадени на КПП-тата край областните градове и е установило над 600 случаи, в които хората са излъгали, че отиват на работа. Установено било, че те няма изобщо трудови договори. В 60 от тези случаи пък се оказало, че деклараторите всъщност са регистрирани в бюрата по труда, докато са твърдели, че отиват на работа. Тези данни обяви в "Лице в лице" по Би Ти Ви вътрешният министър Младен Маринов. Проверените декларации са много малка извадка от подадените и оставени по КПП-ата документи.

Хората трябва да знаят, че тези декларации не са проформа и че ние ги проверяваме, подчерта той. Маринов предупреди, че особено по време на празниците ще се проверява масово какво се декларира. "90 на сто от предприятията няма да работят, което означава, че няма как работата да бъде причина за преминаване през КПП-тата", каза той. Маринов заяви, че е наясно, че има непрекъсваеми процеси и производства и за тях хората ще бъдат пускани. Той даде пример с лекарите и журналистите, които минават само със служебни карти, защото е ясно, че тяхната работа е непрекъсната. Но предупреди останалите, които се готвят да сочат работа като причина, че ще бъдат проверени. Не трябва да си играем на котка и мишка, закани се още той. Докато той беше в студиото на бТВ, читатели сигнализираха, че опашката за излизане от София по магистрала "Хемус" е 3 км.

Вътрешният министър каза, че не му е известно да се готви промяна в заповедта на здравния му колега Кирил Ананиев за преминаването през КПП и за въвеждане на някакви по-строги мерки. Засега действаме по настоящите правила, каза Маринов. 

Още рано сутринта стана ясно, че МВР извършва масови проверки дали хората са излъгали в декларациите, които те оставят по КПП-ата на областните градове. Това се подразбра от изявление на официални представители на ловешката полиция, цитирани от БНР.  Според главен инспектор Златин Михайлов, началник РУ на МВР в Ловеч, на ден се проверяват по 300 декларации - през НАП, НОИ, Инспекция по труда. Той твърди, че вече се образуват наказателни дела за попълване на неверни данни в декларациите. Досега полицията само предупреждавала с протокол нарушителите. На входовете и изходите на Ловеч има седем КПП-та.

По време на извънредното положение пътуването от и към областните градове е разрешено само при неотложни случаи - отиване на работа, здравословни причини, грижа за възрастни роднини в селата или хора, нуждаещи се от храна и лекарства. През КПП-та в страната преминават хиляди хора дневно и вероятността всички да бъдат проверени е почти нулева, тъй като МВР не разполага с достатъчно ресурс. Затова вероятно проверки се правят на базата на извадки. Другият проблем е, че декларациите не фигурират като изискване в нито един закон. Те са легализирани в заповед на здравния министър. Дори това обаче не изчиства проблема за тяхното основание и доколко попълването на неверни данни в тях може да бъде причина за наказателно дело. И МВР, и МС твърдят, че те са за улеснение на хората. В самите декларации няма предупреждение за санкции по НК за попълване на неверни обстоятелства.

Декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и допълнителни документи, с които се доказва целта на пътуването или настоящият адрес.

 

ОГРАНИЧЕНИЯ В СОФИЯ

От полунощ се въвеждат частични ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и ж.к. „Филиповци“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е ръст на случаите на заразени и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от Столичната здравна инспекция по предложение на софийския оперативен щаб.

"До второ нареждане се забранява влизането и излизането от ж.к.„Филиповци“ и кв. „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки", информира Фандъкова във "Фейсбук".

На КПП-та в двете махали ще бъдат пратени още полицаи, каза още тя. "От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Според ген.Мутафчийски ще бъдат тествани 200 души. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция. По моя заповед ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чийто служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София.

От 60 бързи теста, направени днес, са установени 7 положителни на COVID-19На същите 7 лица e взета и проба за ПСР, като към момента те нямат клинични изяви. Контактните лица са над 150 души. 

По последни данни има шестима починали от кварталите "Факултета" и "Филиповци". В болници в София има двама в по-тежко състояние в реанимация и 10 души с по-лека проява на заболяването в отделенията.

Тестването продължава.

За операцията потвърди и вътрешният министър Младен Маринов.  КПП-та около махалите ще бъдат като тези около областните градове и за преминаването им ще има сходни изисквания.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?