Медия без
политическа реклама

Изборните книжа потекоха спокойно към „Арена Армеец”

Към 23 часа вече са обработени 90% от материалите в една от столичните районни комисии

12 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Членове на секционни комисии чакат реда си за предаването на книжата си.

За разлика от изборите в миналото този път предаването на изборните книжа в столицата, което традиционно се извършва в зала „Арена Армеец”, протича при незапомнено спокойствие.

Представители на повече от 1200 секционни избирателни комисии (СИК) трябва да преминат през залата. Към 22 часа документите си са предали 146 секции от 23-ти многомандатен избирателен район и 116 секции от 25-ти район, съобщи БГНЕС.

"За 10 минути минахме. Пристигнахме, минахме през няколко пункта и ни събират различните чували с различните документи", разказа членът на СИК Камен Павлов. По думите му, след приключването на изборния ден, на неговата комисия са били необходими 20-30 минути, за да поеме към залата.

Полина Витанова, секретар на 23-та районна комисия (РИК), заяви, че приемането на книжата на една комисия отнема не повече от 6-7 минути, ако документите са наред.

За първи път журналистите и наблюдателите присъстват в залата и могат да следят процеса по предаване на книжата и флашките с резултатите от машинното гласуване. Вътре на големи екрани тече финалът на UEFA EURO 2020, разказа Нова ТВ.

Обработени са 90% от изборните книжа, съобщи към 23 часа Живка Коцева, председателят на 23-та РИК, цитирана от БНР.  „Процесът върви много бързо, всички хора са много спокойни … Нещата вървят плавно. Само в 5 протокола са направени минимални корекции. Неправилно са отразили някои данни, които при засичане с черновата могат да бъдат коригирани“, допълни Коцева.

Спокойно, бързо и без напрежение преминава и предаването на изборните книжа в 24-та РИК. От 500 секции протоколите си към полунощ са предали над 350.

Още по темата