Медия без
политическа реклама

Изборната търговия не спря и в деня на вота

Полицията извърши арести на доста места в страната

02 Окт. 2022Обновена
Снимка: Архив
БГНЕС
Снимка: Архив

Със засилено полицейско присъствие в някои ромски махали в страната протича изборният ден. Служителите на МВР следят за търговия с гласове. Има арестувани хора на доста места в страната. Алъш-вериш течеше и в предишните дни. По данни на полицията общо 77 души са задържани за престъпления срещу изборния процес от началото на предизборната кампания.

Един такъв "специфичен" район е плевенското село Буковлък, създавало проблеми в миналото. Кметът Георги Божинов бе предупреден още в предишните дни, че има сигнали срещу него -  за купуване на гласове срещу един кубик дърва. "Това не е вярно. Няма процедура, дори няма фирма, спечелила търга за дървата. Полицията стои пред дома ми от 2:30 ч. през нощта. Полицията записва всички номера на колите. Те нагнетяват обстановката, а ние не се продаваме", заяви днес сутринта той пред Нова телевизия. По-късно жандармерията влезе в къща в селото  и задържа двама души след сигнал за покупко-продажба на гласове.

Като цяло МВР не отчита сериозни нарушения на обществения ред в началото на изборния ден. "Нямаме данни за сериозни престъпления до момента“, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, докато гласува. Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на денонощната телефонна линия 02/9011298 и имейл [email protected].

По повод сигнала от предния ден за подготвян саботаж на машинното гласуване в определени секции, вътрешният министър уточни: „Имаме такава информация. Сведохме я до всичките си служители по места. Дали сме инструкции в такива случаи да бъде извършена незабавна проверка и да се види дали тези твърдения са верни.“ Ако не се потвърдят, ще се търси отговорност от източника на манипулативната информация.

В полицията в Радомир е образувано досъдебно производство за опити за купуване на гласове, съобщи следобед БНР. Има и задържан, който, по непотвърдена информация, е предлагал пари за гласуване в полза на политическа сила. При обиска в дома му са открити списъци с имена и пари в брой. 

В Нови пазар също тече операция срещу купуването на гласове. Претърсени са 5 адреса в един от кварталите на града. Задържан е 1 човек. Открити са списъци с имена и пари.

В близост до секция в Сунгурларе е установен застъпник да предлага пари на избиратели. Той е задържан, научи "Сега" от източници от МВР. Образувано е разследване.

В Благоевград пък около 15 ч. е получен сигнал, че три в момента три лица от ромски произход си правят среща, за да се уговорят да гласуват в полза на определена политическа партия за сумата от 40 лева на глас. Става дума за трима младежи, които са задържани на място, образувано е разследване и е докладвано на прокуратурата.

 

СТАТИСТИКА

От началото на предизборната кампания до днес са образувани общо 567 преписки и 60 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 48-о Народно събрание, съобщава прокуратурата.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители, са разпределени, както следва: АП-София - 25; АП-Бургас - 5, АП-Пловдив - 8; АП-Варна -11, АП-Велико Търново - 11. Привлечени в качеството на обвиняеми са 5 лица.

Постановени са 378 откази за образуване на досъдебни производства с оглед липса на данни за извършени престъпления.

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет-страницата на ПРБ.

 

ОТТУК - ОТТАМ

Два сигнала за нарушения бяха подадени в Бургаско - действащият кмет на село Черноград бил застъпник, а член на комисията в село Пещерско подсказвал при гласуването с машина. По-късно се оказа, че още селски кметове са се записали като застъпници. В село Зайчар, община Руен, двадесетина души гласували с придружител - обяснявали, че имат проблеми със зрението.

Във Велико Търново син на кандидат-депутат стоял до машината - помагал на хората някак си.

Екип на bTV тръгна заедно с членовете на подвижна секция в Кърджалийско. И установи, че доста от хората, заявили да гласуват вкъщи, са подвижни и нямат проблем да се явят в стандартната секция. Уведомена е прокуратурата.

Словесни заплахи, включително и за физическа разправа, са били отправяни към председатели и членове на секционните комисии в село Долно Осеново, община Симитли, съобщи БНР.  " Те са от хора, които не се идентифицират - не са застъпници, не са членове на СИК, но гравитират около секциите. В началото ни тестваха доколко сме готови да съдействаме, след това пробваха с вербален натиск, после преминаха към откровени заплахи. Към мен заплахата беше по-лека, но член на съседна комисия е заплашен със счупване на ръка. Когато подадохме първите сигнали за заплашване, дойдоха и полицаи от Благоевград. Докато те бяха тук, беше доста по-спокойно. След като си тръгнаха, се върна цялото напрежение", заяви Иван Маслянков, председател на една от секционните комисии: 

Още по темата