Медия без
политическа реклама

И БСП атакува служебния кабинет за актуализацията на бюджета

"Закупуването на 1.5 млн. ваксини за 46 млн. лв. не е обезпечено в бюджета за 2021 г.", отговори здравният министър

16 Авг. 2021Обновена
Илияна Кирилова

БСП ще подкрепи на първо четене в парламента предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета за тази година, но ще направи всичко възможно да се изчистят редица смущаващи неща. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова пред БНТ, според която има неяснота за какво всъщност ще бъдат изхарчени голяма част от заложените нови разходи.

Според Нинова е правилно и дори задължително преразпределението на парите в държавния бюджет да се прави от Народното събрание. "Ако сега управляваше Бойко Борисов, той нямаше да иска актуализация на бюджета и щеше да раздаде тези пари с постановления на МС и от прозореца на колата си, пътувайки из страната. Връща се правовата държава и парламентаризма", каза Нинова. БСП обаче има резерви относно съдържанието на законопроекта и ще настоява между първо и второ четене да коригира бюджета, така че допълнителните пари да отидат до хората, които реално имат нужда от подпомагане.

За пример Нинова даде поисканите нови 47 млн. лв. за ваксини срещу коронавируса. "В доклада на Министерството на здравеопазване е посочено, че страната в момента разполага с 5 милиона ваксини и 2022 и 2023 г. са осигурени с тях. В актуализацията на бюджета обаче служебното правителство иска средства за още 1.5 милиона ваксини. Ако с този излишен разход ще се пълнят джобовете на фармацевтичните компании, няма да стане", категорично заяви Нинова. Според нея тези допълнителни средства е по-добре да се дадат на млади семейства, които са принудени да останат в къщи, за да си гледат децата.

Друг смущаващ разход са допълнителни 17 млн. лв., които се отпускат на КЕВР за изплащане на глоби по загубени в съда дела. "Какво се получава? КЕВР вдига цените на ток, вода и парно, позволете да се усъмня - явно е в интерес на някои монополисти, някой ги осъжда за това и глобите трябва да им платим ние. Нещо повече, предлага се 30% от бюджета на КЕВР да отива за бонуси. При бюджет 10 млн. лв., това прави 3 млн. лв. за бонуси в КЕВР, където средната заплата е 5000 лв.", посочи Нинова.

От БСП имат забележки и към начина на преизчисление на пенсиите. Както е известно левицата внесе свой законопроект, който предлага преизчисляването да става със средния средния осигурителен доход за 2018 г. "Смущаващи са думите на финансовия министър Асен Василев, който заяви, че ако не бъде актуализиран бюджета, няма да има по 50 лв. бонус към пенсиите за ноември. А в актуализацията те са поискали 50 лв. само за септмеври. Защо Народното събрание трябва да осигури парите за ноември?".

От левицата са недоволни, че не се предприема нищо, за да може МРРБ и АПИ да се разплатят със строителните фирми, извършили пътни ремонти, заради което работници са останали без заплати. Нинова припомни, че министър Виолета Комитова е поискала 1.5 млрд. лв., за да се разплати за свършени строителни дейности, докато в актуализацията на бюджета са предвидени едва 100 млн. лв. за неотложни ремонти. "Дайте на съд Бойко Борисов, но не оставяйте хората без заплати", каза лидерът на БСП.

Смущаващи според БСП са и заложените 1.190 млрд. лв. за обособяване на резерв за непредвидени и неотложни разходи. Според Нинова това е огромна сума за харчене в последните три месеца на годината. "Борисов беше заложил резерв от 81 млн. лв.", припомни тя.

Притеснение има и за приходната част на бюджета, където са заложени 454 млн. лв. постъпления от Плана за възстановяване и устойчивост. Служебното правителство остави предоставянето на плана в Брюксел за редовния кабинет, но скоро едва ли такъв ще има. "Тези приходи, срещу които стоят разходи, няма да дойдат тази година, убедени са от БСП.

Според левицата е притеснително е, че няма предвидени средства за справяне с очаквания миграционен натиск, заради който днес президентът е свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

 

ОТГОВОР

"Искането за актуализация на бюджета за заплащане на ваксини е във връзка с решение на МС от 9 април, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех на цена 46 475 000 лева. Същата не е обезпечена в бюджета на МЗ за 2021 година и поради това е включена в искането за актуализация", отговори задочно на Нинова здравният министър Стойчо Кацаров.

По думите му общо за 2021 г. страната ни е договорила 13 909 963 ваксини. Според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки. "Служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на тези решения. Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната", казва Кацаров и подчертава, че тези въпроси са обсъждани на парламентарно изслушване преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. "Призовавам г-жа Нинова и всички публични личности да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес", допълва още министърът.

 

ТРЕТИЯТ МАНДАТ

Преди време БСП обяви, че ако третият мандат за съставяне на правителство бъде даден при тях, те ще предложат служебния кабинет да стане редовен. Президентът обаче заяви, че това няма как да стане и призова партиите да си предложат свои министри и кадрови решения.

"Ние тази позиция не сме си я променили. Ако президентът ни даде трети мандат, бих инициирала разговори с президента, дали е съгласен министрите, които той е назначил, да бъдат препотвърдени като редовни. Ако президентът пак откаже, ще търсим варианти. Няма зад гърба му да каним този или онзи министър", посочи Нинова.