Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ въведоха пенсии за репресирани

Това е мярка, която е насочена изцяло към българските изселници в Турция

30 Апр. 2024Обновена
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се старае да разреши проблемите на изселниците с българската пенсионна система.
Илияна Димитрова
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски се старае да разреши проблемите на изселниците с българската пенсионна система.

Парламентът въведе нов вид пенсия – за репресирани, след като днес одобри промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Поправките, които са пряко насочени към българските изселници в Турция, бяха предложени от ДПС и ГЕРБ-СДС, но получиха подкрепата на половината парламентарна група на ПП-ДБ на първо четене. От движението се заканиха, че ще прокарат това предложение и на второ четене, така че може да се очаква извънредно заседание на Народното събрание.

Това е поредният случай, в който парламентът се захваща да приеме законодателни промени, които засягат пенсиите на граждани от турски произход, напуснали България заради репресиите на комунистическия режим. Стана ясно, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски е приел за своя лична кауза разрешението на техните проблеми с българската пенсионна система. В това активно му помагаха от ГЕРБ.

С предложенията в закона за репресираните се въвежда "пенсия за репресия", която ще се дава при навършване на възраст за пенсиониране по българското законодателство, но без никакви изисквания за стаж и трудова дейност. Тя ще замести раздаваните досега добавки по линия на същия закон. От това ще се ползват около 6000 души, както посочиха вносителите. Предвижда се новата пенсия да се изплаща от началото на 2025 г. със следващия държавен бюджет, като сметките на вносителите показват, че за това това ще са нужни около 10 млн. лв.

Промените бяха внесени на 22 април – очевидно с оглед на предстоящите предсрочни избори на 9 юни. Скоростно – в рамките на едва 3 дни, предложението беше разгледано от ресорните парламентарни комисии – първо в социалната, след това и в бюджетната. За отбелязване е, че в социалната, която беше водещата комисия, законопроектът беше отхвърлен, което предизвика гневни реакции от страна на вносителите. И днес, когато официално беше последният работен ден на парламента, промените бяха вкарани в пленарната зала.

Проведе се кратък дебат, по време на който от "Възраждане" обвиниха ДПС и ГЕРБ, че работят в коалиция. Поправките бяха гласувани и приети със 124 гласа, от които 29 дойдоха от ПП-ДБ. Защо десните решиха да подкрепят мярката, която е полезна само за избирателите на ДПС, с което враждуват, това не се разбра - от редиците на ПП-ДБ се носеше само мълчание. След това, по предложение на зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев, беше одобрен 3-дневен срок преди второто четене. "Ако някой в тази зала си мисли, че този закон няма да бъде приет, се лъже. Ще бъде приет", заплашително обяви Цонев.

Последвайте ни и в google news бутон