Quantcast

Медия без
политическа реклама

Елена Йончева зове испанската прокуратура да поднови работа по "Барселонагейт"

"Не са ни дали все още да се запознаем с материалите по делото", казват от БСП

11 Юни 2023
Илияна Кирилова
Елена Йончева

Евродепутатът Елена Йончева е попитала испанската прокуратура няма ли да възобнови работата си по делото "Барселонагейт", след като българската прокуратура няма напредък по него. Това стана ясно от нейно интервю пред БНР.

"В контакт съм с испанския главен прокурор, който се занимаваше със случая "Барселонагейт". Няколко пъти говорих с него и разменяхме официална кореспонденция. От него получихме информация, че делото не е прекратено в Испания, а е прехвърлено към българската прокуратура, защото тя е казала, че е по-напреднала по това разследване. Изпратих въпрос към испанския главен прокурор дали, ако прокуратурата в България продължи толкова бавно да разследва, дали испанската няма да се включи на някакъв етап. Не мисля, че ще оставим тези въпроси без отговор", коментира тя.

Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП, е член на мониторинговата група LIBE, която във вторник (13 юни) на извънредно заседание ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с "Барселонагейт". Заседанието ще е закрито, такава е практиката на групата LIBE, уточни тя. "България е под наблюдението на тази група още от лятото на 2020 г. Тогава Бойко Борисов, като премиер на страната, е канен 2 пъти за изслушване, но и двата пъти изпраща министри, които да го представляват. ... Интересът от страна на ЕП не е от сега", обясни евродепутатката, припомняйки, че с резолюция на ЕП вече е отчетено, че България има проблем с върховенството на закона.

Припомняме, че въпреки години бавене на това дело, последните дни главният прокурор Иван Гешев се активизира много в тази посока. Преди 3 дни той изпрати трета порция документи по "Барселонагейт" в парламента - последната част от вече изпратени множество преводи от испански на български на материали, получени във връзка с изпълнена от Испания Европейска заповед за разследване. 

За последното развитие по казуса говори днес и Атанас Чобанов от bird.bg пред БНР. "Сензационното сега е, че прокуратурата твърди, че Бойко Борисов е осигурил парите за къщата в Барселона за Борислава Йовчева, от която има дете. Това е част от документите, които прокуратурата е внесла пред съда, за да оправдае оперативно-издирвателните си действия", коментира той. По думите му от документите става ясно, че е свършена сериозна работа по проследяване на пътя на парите, на конкретната фирма, която е дала парите за закупуване на къщата. Тя е на Валентин Златев, а не на Александър Чаушев, има признания за това, в протоколи за разпити, бащата на Златев е казал, че къщата е на Златев, не на Чаушев", заяви той. По думите му обаче не се виждат доказателства, че той е извадил 3 млн. за въпросната къща в Испания.

Чобанов заяви и, че прокуратурата проверява нова информация относно изнасяне на 300 млн.лв. от управителя на ловно стопанство "Паламара" Бейзат Яхя за закупуване на нов имот на Йовчева в Турция. За целта било изпратено искане за правна помощ от Турция, за да се види колко пъти той е влизал или излизал от Турция. "Обнадеждаващо е, че започват такива действия, но дали от тях ще излезе заек..", завърши Чобанов. По думите му в ситуацията вече имаме "освен каскет и тиква, и корпулентен конституционалист".

 

В НЕВЕДЕНИЕ

"Не са ни дали все още да се запознаем с материалите по „Барселонагейт“. Оказа се, че трябва специално искане до председателя на НС. Вероятно се тупа топката, ако могат преждевременно да освободят Гешев. Очевидно това им е целта, за да заметат под килима това, което са правили през последните 15 години". Това коментира пред БНР депутатът от БСП Христо Проданов. "Опазил ни Господ да сме пиар и глас на Гешев в парламента. Главният прокурор е проверявал вътрешно-партийните работи на БСП. Неподходящо е да се твърди, че сме гласът на Гешев, но през последният месец и половина започнах да харесвам Гешев. Въпросът е през предишните 3 години защо не работеше така", заяви той.

 

Трета порция документи по "Барселонагейт" внесе в парламента главният прокурор Иван Гешев.
Европейски депутати от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права ще се съберат извънредно на 13 юни, за да обсъдят ситуацията в България. Това обяви Елена Йончева, която е част от мониторинговата група.
Красива манекенка и дъщеря ѝ с неизвестен баща. Луксозно имение в Барселона, купено с неясни пари от неясен собственик, в което двете живеят. Бутик, управляван от манекенката и баща ѝ, внезапно забогатял като водопроводчик.

 

Още по темата