Quantcast

Медия без
политическа реклама

С драматичен монолог ЦИК реши да обжалва за видеонаблюдението

Представителят на ДПС изнесе експресивен спектакъл на удивените си колеги

19 Март 2021
Илияна Кирилова

Централната избирателна комисия ще обжалва решението на Административния съд - София-град, с което бе разрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на гласовете в нощта на изборите на 4 април. Решението е взето на заседание на ЦИК с 12 гласа “за” и 6 “против”. Особено впечатляващ бе моментът, когато представителят на ДПС в ЦИК Ерхан Чаушев предложи да се обжалва. Речта му бе драматична, с неочаквани извисявания на гласа и натъртващи паузи. Дори колегите му останаха поразени от претендиращото за “Оскар” изпълнение.

Ерхан Чаушев, член на ЦИК от квотата на ДПС, обсъжда дали ЦИК трябва да обжалва решението на Апелативният съд в София да позволи видеонаблюдение на броенето

Posted by Petar Bakalov on Friday, March 19, 2021

 

 

 

“Демократична България” ще защитава видеонаблюдението в съда. “Очевидно, че мнозинството в ЦИК - ГЕРБ и ДПС, счита видеонаблюдението за истинска заплаха, след като толкова упорито му се противопоставя. Забрави ли ЦИК, че служи на обществения интерес, а не на партиите, които са излъчили членовете му и които се страхуват от това броенето на гласовете да бъде наблюдавано от всички? Войната на ЦИК срещу този силен елемент за превенция в изборния процес подрива доверието в способността на този орган да гарантира честни и свободни избори,” заявява от ДБ. 

Съдът разреши видеозаснемането и прякото предаване онлайн на броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи след съдебна сага, продължила повече от месец. Поводът станаха съвместни указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), от които излезе, че партийните застъпници не могат да заснемат и предават работата на секционните избирателни комисии след приключването на изборния ден. Аргументът за забраната беше, че могат да се видят лицата и чуят гласовете на членовете на комисиите, а това по закон са лични данни. Така на практика стана невъзможно въвеждането на видеонаблюдението като мярка срещу нарушения от страна на секционните комисии.

От „Демократична България” внесоха жалба във Върховния административен съд (ВАС), в която изтъкнаха, че наблюдението и заснемането може да бъде организирано така, че да показва само бюлетините и техния брой, а не лицата на хората в изборното помещение. ВАС обаче препрати жалбата по компетентност на Административен съд-София град (АССГ). Там пък я оставиха без разглеждане, с което фактически препотвърдиха косвената забрана, издадена от ЦИК и КЗЛД.

Юристите на дясната коалиция обаче се обърнаха отново към ВАС. Върховните съдии се произнесоха в тяхна полза и задължиха столичния административен съд да излезе с позиция по казуса. В крайна сметка, АССГ е решил, че изборното помещение е обществено място, и затова всеки, който участва в изборния процес - като застъпниците, може да го заснема и след края на изборния ден.

Успяхме! С Ти броиш ще организираме безпрецедентно видеонаблюдение за честни избори.

Posted by Да, България on Monday, March 15, 2021

Ключови думи:

Демократична България, видеонаблюдение, ВАС, АССГ, парламентарни избори

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Половината работещи пенсионери не печелят от новия си стаж

02 Окт. 2023

Интерпол издирва криптокралицата Ружа Игнатова като германка

01 Окт. 2023

Заложническата драма край Струмяни приключи

03 Окт. 2023

Столична община разреши високи блокове в завод "Витоша"

30 Септ. 2023

Енергийният министър: Не знам логиката на тези 36 заплати за напускащите миньори

30 Септ. 2023

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?