Quantcast

Медия без
политическа реклама

Денков критикува здравната комисия за отхвърления бюджет на НЗОК

Борисов отговори, че рискът за здравето на хората е в заледените улици на София

29 Ноем. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, каза премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на правителството.

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето - буквално. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет по повод отхвърления на първо четене бюджет на Националната здравно-осигурителна каса при вчерашното му гласуване в здравната комисия в парламента.

Това не пречи бюджетът на касата да влезе за първо гласуване в пленарна зала. Законопроектът вече мина на първо четене в бюджетната комисия. Въпреки това премиерът Николай Денков определи неприемането на бюджета на здравната каса в комисия като удар и по пациентите, и по големия бюджет на държавата.

ГЕРБ-СДС не подкрепиха проекта на бюджет на НЗОК за 2024 г. и така той не бе приет в здравната комисия на първо четене. Подкрепиха го само четирима народни представители, петима бяха против, а деветима гласуваха "въздържал се".

Министър-председателят изтъкна, че електронизацията е основен приоритет, който ще гарантира изсветляването на системата и ще направи видимо къде отиват парите ни и дали се изнасят незаконно лекарства. Затова електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната реформа на правителството.

Друг приоритет е изсветляване на процесите в управлението на болниците като министърът на здравеопазването трябва да мобилизира контролните си звена, а резултатите навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично, заръча премиерът.

"Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, но и с промени в управлението, контрола и увеличаването на прозрачността в здравната ни система. Надявам се, че заедно с Народното събрание ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма значение", заяви премиерът.

Денков напомни, че планираният бюджет за здраве догодина е рекорден - с над 1 млрд. лв. повече от този за 2023 г., и възлиза на 8 млрд. лв. "Приоритет са засилване на профилактиката, ранното диагностициране на хронични, онкологични и социално значими заболявания. Работи се по развиването на нови програми за ранно диагностициране на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета", посочи Денков.

Той припомни, че държавата е поела ангажимент да увеличи заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти и да търси решение на проблема с високата средна възраст на медицинските специалисти и недостига на кадри.

ОТГОВОР

Не закъсня коментарът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той иронично отговори на критиката на премиера Денков (че политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето, б. р.), като заяви, че рискът за здравето на хората е в това, че ''се изпотрошиха по заледените улици на София''.  И обясни защо герберите са гласували с ''въздържал се'': ''Смущава ни, че се забранява откриването на нови болници и обществените поръчки за онколекарства, които отиват директно в здравната каса", подчерта Борисов и уточни, че министърът на здравеопазването трябва да носи пряка политическа отговорност, но не искат да си подаде оставката. Лидерът на герберите успокои, че централният бюджет ще бъде одобрен от тях.

 

Ключови думи:

бюджет на НЗОК 2024