Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС препънаха здравния бюджет на първо четене в комисия

Не може да се въвежда мораториум с преходни и заключителни разпоредби и без мотиви, коментира проф. Костадин Ангелов

28 Ноем. 2023
БГНЕС
Проф. Костадин Ангелов

ГЕРБ-СДС не подкрепиха проекта на бюджет на НЗОК за 2024 г. и така той не бе приет в здравната комисия на първо четене. Подкрепиха го само четирима народни представители, петима бяха против, а деветима гласуваха "въздържал се".

Въздържаме се да подкрепим проекта за бюджет, тъй като не приемаме да се извършват концептуални промени на закони чрез преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджет, каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, председател на комисията. Той има предвид въвеждането на мораториум за разкриване на нови болници от 1 януари. Проф. Ангелов е отскоро в редиците на ГЕРБ, но партията на Бойко Борисов злоупотребяваше с този начин на прокарване на важни промени години наред.

ДПС също бламира законопроекта. Джевдет Чакъров посочи, че от движението ще се въздържат от подкрепа на проекта за бюджет, тъй като се запазва високият процент на доплащане – 48 на сто, от страна на пациентите. Размерът на доплащане от пациентите в ЕС е средно 15-20%, посочи той. Министерството на финансите трябва да има много активна позиция с оглед на това да има събираемост на постъпленията, каза още Чакъров по повод здравнонеосигурените граждани, съобщава БТА.

Не даде подкрепа за проекта и БСП. Георги Гьоков посочи, че от парламентарната група не подкрепят проекта, тъй като той остава далече от ползвателите на здравни услуги и няма да донесе удовлетвореност за никой от системата на здравеопазването. Не виждаме промяна във философията на бюджета, запазва се структурата на здравноосигурителните плащания. По думите му трябва да се повдигне въпросът за здравните осигуровки, които държавата е длъжна да внася за групите, които осигурява, както и въпросът за неосигурените граждани. За увеличените средства за болниците Гьоков каза, че те са реверанс към болниците, особено към частните, и е възможно да има свръххоспитализация или фиктивни хоспитализации, само за да се усвоят средствата.

Имаме много очаквания към по-добрата превенция, профилактика и скрининг, но това няма как да се случи без добро финансиране и затова подкрепяме увеличените средства за извънболничната помощ, коментира Васил Пандов от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Ключови думи:

бюджет на НЗОК 2024