Медия без
политическа реклама

България влиза в коалицията за снаряди за Украйна

Ще дадем мунициите, от които украинската армия има нужда, търди министърът на отбраната Тагарев

16 Юни 2023Обновена
Туитър
Тодор Тагарев (вляво) по време на подписване на документите в НАТО

България ще се присъедини към общоевропейската програма за доставка на боеприпаси за Украйна. Това заявява министърът на отбраната Тодор Тагарев в интервю за "Политико", цитирано от БНР. Той добавя, че България ще увеличи подкрепата си за Украйна с мунициите, от които има нужда за борбата си с Русия. 

 "Политико", отбелязва, че България е сред само двете страни членки на ЕС, които не са се включили към общата поръчка за 155 мм снаряди за Украйна по линия на Европейската агенция за отбрана, като другата е Ирландия, която е военно неутрална. Дания, която си бе запазила правото за дерогация по военни въпроси, се присъедини в края на май. 

"Ние много категорично възнамеряваме да се присъединим към тази коалиция", казва Тагарев и добавя, че вероятно ще можем да осигурим част от необходимите муниции за Украйна. Министърът добавя, че няма политическо решение, но със сигурност ще положи усилия и вярва, че ще се намери начин.

"Действието е рязък завой за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност при пет парламентарни избори в рамките на две години. Българският президент Румен Радев, смятан от някои за мек към Русия и облагодетелстван от безпрецедентна власт да назначава служебни правителства, нареди страната да не се присъединява към коалицията през март", отбелязва "Политико". 

"Предимството на София при присъединяването ѝ е, че традиционно България е специализирана в производството на ръчни огнестрелни оръжия, леки оръжия и муниции, производство от времето на СССР", казва министър Тагарев.

България трябва да окаже помощ на Украйна, за да може да продължи контраофанзивата си и да освободи окупираните си територии. Това заяви новият министър на отбраната Тодор Тагарев на официалната церемония, на която встъпи в длъжност, цитиран от БТА.

Същевременно той посочва, че доставката на изтребители МИГ-29 и противовъздушни системи ще бъде "предизвикателство", тъй като те са нужни на България. Министърът казва също, че страната ни е на път на увеличи разходите си за отбрана и да постигне 2 на сто от БВП до 2024 година, което, според него, е минимумът. "Украйна непременно трябва да стане член на НАТО, когато условията позволят това, което означава след като войната с Русия приключи", категоричен е той. 

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Нардното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен Радев.

Министър Тагарев обаче признава, че отстояването на тази гледна точка не е лесно в страна, в която едва 46 на сто от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия, според последното проучване през декември. За сравнение - в ЕС средният процент е 88.

"Нашето правителство ще продължи да предоставя ценна практическа подкрепа на Украйна, докато е необходимо". Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на заседанието на Комисията НАТО - Украйна днес в Брюксел. За това съобщи часове по-рано Министерството на отбраната. По думите на министъра  "НАТО трябва да отиде отвъд решенията от Букурещ и да насърчи отношения с Украйна на по-високо стратегическо ниво".

Тодор Тагарев е в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО. Там той се е срещнал с американския министър на отбраната Лойд Остин и украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Наред с това Тодор Тагарев е подписал допълнение към Меморандума за разбирателство за Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси. С подписването на документа страната ни се присъедини към инициативата, в която вече членуват 20 държави, се допълва в съобщението от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Освен това военното министерство ще прави специална структура срещу руската дезинформация. Тагарев изразява силно безпокойство от влиянието на Москва в България и обявява, че обмисля създаването на нова специализирана структура за борба с руската дезинформация. "Руската посланичка и някои политически партии, както и влиятелни политици говорят на един и същ език и той не е езикът на нашите съюзници", обявява министърът. 

Тодор Тагарев участва в заседанието на Комисията НАТО-Украйна и в заседанието на Контактната група за подпомагане на отбраната на Украйна:

"На заседанието на Комисията НАТО-Украйна, което се проведе в рамките на срещата на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса в Брюксел, беше обсъдена дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна и сътрудничеството между НАТО и ЕС в този процес. Тази тема беше и във фокуса на дискусиите по време на заседанието на Контактната група за подпомагане на отбраната на Украйна. То беше домакинствано от министъра на отбраната на САЩ. В него министър Тагарев участва заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов", се казва в съобщението от МО.

При откриването днес в Брюксел на Съвета на ЕС на министрите на отбраната България видя, че вече е напълно самотна в Европейската агенция по отбрана (ЕАО) с отказа си да подкрепи колективно закупуване на боеприпаси за Украйна.

 

Ключови думи:

Тодор Тагарев

Още по темата