Медия без
политическа реклама

България прекратява обмена на секретна информация с Русия

11 Апр. 2022Обновена
Илияна Кирилова

Министерският съвет прекратява действието на Споразумението между България и Руската федерация за взаимна защита на класифицираната информация, става ясно от справка в информационната система на МС.

Документът между двете държави е подписан през 2007 г. и урежда правилата за обмяна на данни с гриф "Поверително", "За служебно ползване" и "Секретно". Споразумението е имало роля при сътрудничеството на българските и руските служби в борбата с тероризма. В момента обаче всякакви контакти на такова ниво между двете страни са прекратени, обясниха представители на службите пред "24 часа".

Решението на МС за прекратяване на договореностите с Русия е от 7 април. Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) следва да обнародва в "Държавен вестник" спирането на действието на споразумението в 15-дневен срок. Също така министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път Руската федерация.

ДКСИ обясниха пред "Сега", че споразумението създава възможности, но не и задължение за обмен на класифицирана информация. Когато прекратяването на споразумението влезе в сила, България и Русия няма да могат да си сътрудничат в области, които изискват класифицирана информация. "Наличието на споразумения за взаимна защита и обмен на класифицирана информация предполагат изградено взаимно доверие между страните, почиващо на ценностите на демокрацията и законността на правовата държава", се казва още от отговорите на ДКСИ.

Прокуратурата също има споразумение за сътрудничество с Русия, което обаче няма намерение да прекратява. Преди седмица, докато Висшият съдебен съвет разглеждаше по допустимост искането за уволнението на главния прокурор Иван Гешев, той обясни, че въпреки войната сътрудничеството по линия на борбата с престъпността продължава. Гешев допусна това споразумение да бъде прекратено, ако България скъса дипломатическите си отношения с Русия. Това сътрудничество в руската прокуратура е аргумент в искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, което ще бъде гледано от съвета утре.

Скъсването на споразумението с Русия се случва на фона на обтегнатите отношения между София и Москва. "Демократична България" призова руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата. Премиерът Кирил Петков пък определи поведението ѝ за недопустимо. "Поведението на посланика на Руската федерация отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност. Но всички, които призовават той да бъде изгонен, трябва да отговорят на следните въпроси: безопасно ли ще е българските моряци, които са блокирани в Украйна да бъдат изтеглени; какви са перспективите за доставка на енергоносители в България и изобщо каква ще бъде ползата за България. Обръщам се към всички дипломатически представители в България и искам да ги призова да не дават оценки и по никакъв начин да не се месят във вътрешните работи на страната", коментира президентът Румен Радев.

Двама бивши депутати и лидери на "Ние идваме" - адвокат Николай Хаджигенов и политологът Арман Бабикян, проведоха акция пред руското посолство. Днес по обяд те заляха с червена боя табелата и входната врата пред посолството.

 

Още по темата