Медия без
политическа реклама

Агитката на "Вардар" ще пази гроба на Гоце

Българският парламент осъди говора на омразата в РС Македония

02 Февр. 2023Обновена

Агитката на футболния "Вардар" (Скопие) обяви, че ще присъства на отбелязването на деня на раждането на Гоце Делчев на 4 февруари, което ще се състои в църквата "Свети Спас" в Скопие, предава македонското електронно издание "Трибуна“

"Комитите" отправиха призив към обществеността, чрез транспарант и от трибуните по време на хандбалния мач "Вардар" - "Партизан". Освен лозунга "червено-черен свят", те призоваха за действие. "Стани македонец, трябва действие, за учителя, който обедини целия народ“, гласи транспарантът, под който е рождената дата на Делчев.

Тази сутрин в София със 184 гласа „за" и 1 „въздържал се" депутатите в 48-то НС приеха в последния си работен ден документ, с който осъждат остро антибългарската реторика в РС Македония. София осъди говора на омразата и настоява за изпълняването на Договора за приятелство, който властите в Скопие не спазват. В документа се подчертава, че Скопие омаловажава проблема с правата и сигурността на нашите сънародници в РСМ.

Декларацията обединява предложенията на Десислава Атанасова от ГЕРБ, на Андрей Гюров от ПП, на Костадин Костадинов от "Възраждане" и на Елисавета Белобрадова и Стоян Михалев от ДБ. Повод за декларацията бе жестокият побой, нанесен срещу македонския българин Християн Пендиков, секретар на клуба в Охрид "Цар Борис III". Пендиков бе приет за лечение в тежко състояние във ВМА, в момента се възстановява.

Декларацията на НС бе гласувана само ден след като делегация на македонските българи беше приета в Европейската комисия от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. 

 

Последвайте ни и в google news бутон