Медия без
политическа реклама

Посланикът ни в Македония ще стои в София

Той ще се върне в Скопие едва когато видим признаци за промяна, заяви външният министър Николай Милков

25 Яну. 2023
 Ангел Ангелов
Ангел Ангелов

България изтегли временно посланика си в Република Северна Македония Ангел Ангелов заради "сериозната ситуация по отношение правата на българите там и ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях през последните месеци". Ангелов ще се върне обратно в Скопие едва когато видим реален напредък в борбата на съседката ни срещу езика на омразата и бъдат задържани както извършителите на нападенията срещу български клубове, така и срещу Християн Пендиков, стана ясно от изказване на външния министър Николай Милков пред журналисти. "Ще остане тук за консултации, докато не видим признаци за промяна в Скопие, заяви Милков.

"Това е знак на твърдо отношение, че така не може да продължава", обясни министърът.

Ангелов получи нареждане да се прибере обратно в България за консултации и бе изслушан от външната комисия в Народното събрание. След това той и външният министър дадоха изявление пред медиите.

"Няма да оставим интересите на българските граждани в Република Северна Македония или на лицата с българско самосъзнание да бъдат незащитени", заяви служебният министър на външните работи . "Ще предприемем решителни стъпки в рамките на всички международни организации в двустранен диалог и в рамките на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която Република Северна Македония в момента председателства", добави Милков.

"Нещата не могат да продължават така, както бяха, това не е продуктивният подход. Трябва да се разбере ясно, че нещата са променени. Ще преразгледаме редица компоненти и елементи на нашето двустранно сътрудничество с тази наша съседна държава", каза още министърът на външните работи.

Последвайте ни и в google news бутон