Медия без
политическа реклама

75-метрови кули ще се появят на мястото на ИПК "Родина"

Имотът принадлежи на собственика на болници Михаил Тиков

21 Дек. 2023
Блогърът Боян Юруков показа вероятното разположение и височината на сградите в бъдещия комплекс до бул. "Цариградско шосе".

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране на комплекс от сгради в терена на бившия ИПК "Родина" на бул. "Цариградско шосе" в "Младост", като според блогъра Боян Юруков те ще са седем (публикуваните снимки са от неговия профил във Фейсбук). През 2020 г. недоизграденият от времето на социализма издателски комплекс бе взривен. От документите, публикувани днес в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство", се вижда, че височината на бъдещите здания може да бъде по 75 метра. Сградите ще бъдат нежилищни и ще са офиси, хотел, търговски и обслужващи площи, конферентен център, подземни гаражи на три нива и подземен трафопост. Разрешението за проектиране е подписано от Здравков вчера. Изменението на плана за регулация и застрояване на терена е одобрено пак от главния архитект през ноември т.г. 

Съгласно Общия устройствен план на София теренът на ИПК "Родина" се намира в зона за смесено многофунционално строителство, като плътността на застрояване е до 60 на сто, а на озеленяване - 40 на сто, от които 25 на сто с висока растителност. 

През 2018 г. недостроеният ИПК "Родина" бе купен от собственика на болници Михаил Тиков. Най-известната от тях е "Софиямед". Тиков придоби имотите чрез дружеството си "Изток плаза" след продажбата им от частен съдебен изпълнител. Според "Капитал" компанията му купи за 40 млн. лв. недостроената сграда на бул. "Цариградско шосе", както и имотът в съседство, на който се намира бившата печатница, от която излизаха вестниците, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Двата имота бяха предложени за продажба в две отделни процедури заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата КТБ. Дълговете са на "Издателско-полиграфически комплекс Родина" и дъщерното му "Родина тауър", които се контролират от майката на Пеевски Ирена Кръстева. Недостроената сграда на ИПК "Родина" се продаваше за 18 млн. лева заедно с терена от 15 дка. Съседният производствен комплекс с площ 41 дка беше с начална цена от 20.6 млн. лева. Пак според "Капитал" купувачът "Изток плаза" е дал оферти почти на минимума.

Още по темата