facebook
twitter

Горещи новини

Цацаров се е срещнал с адвокатурата заради претърсването на кантори

Висшият адвокатски съвет иска законови гаранции срещу прокурорски произвол
787
Илияна Кирилова

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова се е срещнала с главния прокурор Сотир Цацаров заради случаите на претърсване на кантори в края на м.г. Това става ясно от отворено писмо на адвокатурата до парламента, министерствата на правосъдието и вътрешните работи, главния прокурор и Висшия съдебен съвет.

От писмото не става ясно каква е позицията на Цацаров по темата, нито от прокуратурата са разпространявали информация за срещата.

В писмото се казва, че Висшият адвокатски съвет ще инициира промени на законодателно ниво, които в най-голяма степен да създадат допълнителни гаранции, че провеждането на процесуално-следствени действия спрямо адвокат ще бъдат извършвани само в изключителни случаи и при строго спазване на процесуалните правила. От адвокатурата призовават дотогава разследващите органи при конкретни извършени действия задължително да уведомяват адвокатските съвети, които да посочват адвокати за поемни лица, защото адвокатите познават най-добре спецификата на адвокатската дейност.

"В основата на адвокатската професия стои доверието между адвоката и неговия клиент. За да може адвокатът да защитава правата и законните интереси на клиентите си, законът е създал правила, които гарантират висока степен на доверителност на отношенията адвокат – клиент. Законът, като забранява на адвоката да разгласява информация по повод делата на клиента, създава и гаранция, че трети лица, включително държавни органи и институции, не могат да узнаят съдържанието на адвокатските книжа. Поради това и Законът за адвокатурата забранява разговорите и кореспонденцията между адвокат и клиент да се преглеждат, подслушват, записват, както и да бъдат изземвани или копирани.

Тайната на адвокатските книжа е тайна на клиента, който е поверил делата си на адвоката. Да се посегне на института на доверителност в отношенията адвокат – клиент означава да разрушим въобще доверието в адвокатурата, а оттам и в правосъдието като израз на държавността", пишат още от Висшия адвокатски съвет.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Адвокат на Цветан Василев получи второ обвинение

04.01.2019

6783 35
Спецсъдът разрешил претърсването на адвокатски кантори
Президентът наложи вето върху ограниченото диво къмпингуване

24.06.2019

99

Коментари

авакум 78

.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×