facebook
twitter

България

Прокуратурата е ровила в адвокатска кантора заради "Дунарит"

759

Защитената от закона адвокатска кореспонденция е била на прицела на прокуратурата при претърсването в кантората на Лазар Карадалиев, обяви той по bTV. След претърсването адвокатът се сдоби с трето обвинение - за пране на пари.

Според Карадалиев последното му повдигнато обвинение е заради бизнесмена Емилиян Гебрев, собственик на оръжейния завод "Дунарит". Търсени са и акционерната книга на "Дунарит", протоколи от заседание на съвета на директорите и временни удостоверения за собственост.  

В началото на седмицата от обясненията на зам. главния прокурор Иван Гешев излезе, че неназован руски олигарх е в основата на претърсванията в адвокатските кантори на ръба на закона преди Коледа, заради които адвокати заплашиха с протести. По думите на Гешев в случая се разследвала организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари. В кантората бил намерен договор, въз основа на който парите са тръгнали към руския олигарх. Ставало въпрос за милиони евро.

"За пореден път ставаме свидетели на бутафорни изказвания на Гешев. Всички репресивни мерки са единствено и само във връзка със служебните ми задължения по знакови дела", коментира Карадалиев, който е сред адвокатите и на банкера Цветан Василев. Юристът твърди, че и трите му обвинения са кухи и от прокуратурата не са му представили никакви доказателства. "Срещу Иван Гешев съм пуснал 20 сигнала за нарушения в досъдебното производство по делото срещу Цветан Василев. Може би в изпълнение на моите задължения като защитник съм неудобен на прокуратурата", предположи той. 

Колегата му Стоян Стоянов, който също е от претърсваните, попита защо й е на прокуратурата да взема електронния подпис на адвокат. "Все едно да ти сложат лепенка на устата", сравни той. Според него претърсването в канторите е ударило дъното на беззаконието. 

Все още няма коментари

Още

Схема СМЧ - "Силно мой човек", действа в НОИ

09.03.2019

2037 15
Прокуратурата и полицията "спасили" Видин от сигурно опожаряване
Разследваните от ТЕЛК във Варна са окончателно на свобода

Влез или се регистрирай за да коментираш

×