facebook
twitter

България

Спецсъдът разрешил претърсването на адвокатски кантори

926
Илияна Кирилова

Специализираният наказателен съд е издал разрешението за претърсване на адвокатски кантори на 19 декември м.г. Това каза пред "Сега" адвокат Александър Пелев, който е един от юристите, скочили срещу обиските. Освен че съдът неправомерно е разрешил претърсването на кантората, в определението му дори не се посочва улики за какво престъпление се търсят, обясни Пелев.

Очаква се в близките дни потърпевшите адвокати да дадат пресконференция, на която да разкажат подробности за случая. След намесата на самия Пелев и на колегата му Владимир Дончев претърсване така и не е извършено, а документите, с които е разполагало адвокатското дружество, са били предадени на разследващите. Пред "Лекс" Пелев допълни, че са претърсени жилищата на съдружниците в "Карадалиев и партньори" Ивайло Боев и Стоян Стоянов, които също са регистрирани като кантори.

Софийският адвокатски съвет и Висшият адвокатски съвет излязоха с декларации срещу действията на разследващите, като цитираха изричната законова забрана за преглеждане, копиране, проверка и изземване на адвокатски книжа и компютърни конфигурации. "Законодателят е гарантирал в най-голяма степен опазването на адвокатската тайна и доверителните отношения между адвокат и клиент като едно от най-значимите правни достижения", пишат столичните адвокати. И напомнят, че в канторите се съхраняват книжата на много клиенти. Според тях "подобен недопустим репресивен подход към адвокатите грубо погазва основни човешки права. Така се поражда сериозно съмнение за нарушаване на адвокатската тайна и осъществяване на недопустим натиск върху адвокатите".

От Висшия адвокатски съвет настояха "компетентните органи незабавно да извършат проверка по случая и при установено нарушение или злоупотреба с права виновните да бъдат санкционирани". 204-ма адвокати призоваха през Фейсбук за намесата на омбудсмана, Инспектората към Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Няма данни някоя от тези институции да се е задействала по казуса.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цацаров се е срещнал с адвокатурата заради претърсването на кантори

19.01.2019

789 1
Адвокат на Цветан Василев получи второ обвинение

04.01.2019

6791 35
Тръмп и Борисов ще разговарят главно за енергетика и сигурност

11.11.2019

158 5

Коментари

Proculus
снимка на Proculus

Госпожо Доротея, а няма ли да информирате читателите си за вашето собствено мнение по случая. Така някак си да посъберете информация защо се е стигнало до претърсване на адвокатски кантори, какво е иззето, засегнати ли са права и законни интереси на клиенти, които не са заподозрени /примерно/ в извършване на престъпление с участието на адвокат/и, законно ли е или не да се претърсват адвокатски кантори, когато съд е разрешил и др. подобни? С други думи, да се усети някаква журналистика в материалчето или много усилия се искат, за да се поддържа на ниво някакъв професионализъм. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×