Медия без
политическа реклама

Ангелкова се хвали с три проверки по морето

Министърката е погнала туроператори в Слънчев бряг

15 Юни 2019
министерство на туризма

Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност, безкомпромисни сме при нарушения. Това заяви министъра на туризма Николина Ангелова при проверка на обекти в Слънчев бряг, предлагащи екскурзии, предаде news.bg.

Инспекциите бяха направени съвместно с експерти на КЗП и Икономическа полиция по сигнали, че се извършва нерегламентирана дейност. За това бе сигнализирано на първата за този сезон открита приемна на министъра по Черноморието за граждани и представители на бизнеса.

Липсвала е задължителната застраховка за туроператорска дейност, като това ще бъде докладвано незабавно на специализираната експертна комисия към министерството за евентуално заличаване на фирмата.

Ангелова поясни още, че ще стартират процедура по заличаване на туроператора, ако няма валидна застраховка.

Ако застраховката е подновена, но не е поставена на видно място, нито е представена в Министерството на туризма и отразена в системата, ще бъде наложена глоба и временно преустановяване на дейността, обясни министърката.

Във втория обект на крайбрежната алея се е установила липса на видно място на валидна застраховка за дейността, което е задължително изискване по закон. Туристът трябва да бъде информиран за услугите, които заплаща.Ако застраховка наистина липса, ще бъде наложена санкция, коментира министърът.

По думите на Ангелов в третия проверен обект документите са се оказали изрядни.

Във връзка с проверките тя увери, че те ще продължат и подчерта, че за година и половина заради подобни нарушения сме заличили над 350 туроператора.

В отговор на въпрос за гласуваните промени на Закона за Черноморското крайбрежие министър Ангелкова коментира, че частта на закона за административните санкции е стартирала за обсъждане преди 2 години с всички заинтересовани.

По думите ѝ целта е да бъдат опазени дюните и да се преустановят всички нарушения, като особено за неохраняемите плажове, санкциите да бъдат конкретизирани и да се налагат наказания.

Ангелова подчерта, че никога не са били против къмпингуването и винаги се е търсило широк диалог, за да може този вид туризъм да се развива по правилата.

Още по темата