facebook
twitter

Вие сте тук

44 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Съдия подаде оставка заради корумпираната съдебна система

Съдията от Софийския районен съд Методи Лалов подаде оставка и обяви това на профила си във "Фейсбук". Той публикува и цялото си заявление за напускане, в което излага ред критики към съдебната система, като твърди, че тя е "една силно корумпирана конструкция,  която е ръководена от политически зависим ВСС.

Това е целият пост на Методи Лалов от "Фейсбук" (без редакторска намеса):

"Току-що подадох оставка като съдия. Тръгвам си от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония! Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там. Правя го, за да работя за промяна, която ще позволи в съдебната система да влизат и да остават почтените, независими и компетентни магистрати. Излизам, за да се боря в съдебната система да се завърне справедливостта."

 

Ето заявлението ми до ВСС:

До
Съдийската колегия на 
Висшия съдебен съвет

З А Я В Л Е Н И Е 
за подаване на оставка

от Методи Орлинов Лалов – 
съдия в Софийския районен съд

правно основание: чл. 129, ал. 3, т. 2 
от Конституцията на Република България и 
чл. 165, ал. 1, т. 2 от Закона за съдебната 
власт

Уважаеми членове на Съдийската колегия на ВСС,

Подавам оставка като съдия в Софийския районен съд, считано от 02.09.2019 г., поради което моля да бъда освободен от тази длъжност от посочената дата. 

Причината да напусна професията, която упражнявам повече от 16 години, и която винаги ми е носела удовлетворение е, че честта и достойнството не ми позволяват да наблюдавам как съдебната власт прави поредната крачка към своята гибел. Състоянието на съдебната система постоянно се влошава, което личи ясно и от последната номинация за главен прокурор.

Илюзия е да се мисли, че може да има смели, независими и справедливи съдии в една силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим ВСС, голяма част от членовете на който по правило са лишени от професионални способности и мотивация да защитават и отстояват независимостта на съдебната власт и да приемат решения, които да осигурят на гражданите независим, справедлив и ефективен съд.

Вместо това ВСС се превърна трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, защитават своята чест и достойнство. Самият аз станах обект на отмъщение и системна репресия от членове на ВСС, които не можаха да приемат, че не съм готов да бъда зависим. Името ми беше очерняно не само от обслужващи задкулисието медии, за което не получих защита от ВСС, но и от членове на самия съвет. ВСС превърна дисциплинарните производства срещу мен, които, въпреки настояването ми, не приключва повече от две години, в инструмент за тормоз.

Израждането на ВСС е резултат преди всичко от доминиращото политическо участие в него, както и от начина, по който биват избирани членовете на ВСС от парламентарно представените политически сили – непрозрачно и недостойно. При последната процедура за избор на членове на ВСС пред Народното събрание нито номинираните, нито номиниращите, проявиха доблест и професионална чест да обяснят пред обществото с кого, кога и къде са се срещали във връзка с номинациите. На кандидатите не беше дадена реална възможност да изложат в Народното събрание разбиранията си за управление на съдебната система, което унизително положение те мълчаливо приеха.

В резултат на това за пореден път бяха избрани членове на ВСС, повечето от които не само нямат никакъв управленски опит, но и никога преди това не са артикулирали нито един проблем на съдебната система. Тези членове на ВСС не само зачеркнаха с лека ръка професионалната си репутация, но нанесоха огромни вреди на цялата съдебна система. Повече от две години след избора на членове от магистратите не са направени необходимите законодателни промени, които да гарантират, че използваната система за дистанционно електронно гласуване е сигурна и всички, излъчени от съдебната система членове на ВСС, са избрани от магистратите, а не от някой друг.

При това положение не са изненада постоянните скандални непрозрачни решения на ВСС, системното погазване на съдийското самоуправление при назначаването на административни ръководители (спомнете си назначенията на изпълняващ функциите председател на Софийския районен съд, както и на председател на Софийския градски съд), нежеланието и неспособността на ВСС и ИВСС да прилага решително закона по случаи като „Яневагейт“ и „ЦУМгейт“ и др. 

Убеден съм, че без промяна на сбърканата конституционна уредба и създадените в рамките на нея задкулисни отношения, главният прокурор, независимо от неговото име, поради неограничената си власт и липса на механизъм за обществен контрол, ще продължи да бъде едноличен господар не само на прокуратурата, но и на цялата съдебната система. Затова и политическите и задкулисни домогвания към този пост са толкова безпардонни. Прокуратурата все повече ще доминира над съда. Съдебната система все повече ще губи съпротивителните си сили и способността да се изчиства от зависимите и неспособни магистрати и съдебни служители. Страхът, апатията и бюрократично отношение към работата все повече ще взимат превес над смелостта, ангажираността за решаване на проблемите на съдебната власт и жаждата за справедливост у магистратите. 

През целия си професионален живот работих за подобряване на съдебната система и за реформа отвътре, но е ясно, че проблемът е преди всичко политически. Съдебната власт е изключително важна за живота на гражданите, както и за самия мен, но нейното нормално функциониране е невъзможно без законосъобразното и почтено функциониране на другите две части на държавната власт – законодателната и изпълнителната, които трябва да осигуряват такива условия, че да може съдебната система да работи в интерес на гражданите.

Звучи парадоксално, но за да отстоявам своя професионален съдийски етос, независимост и себеуважение, се налага да премина към действия, които са във формално противоречие със статута ми на съдия. За мен е въпрос на дълг да се включа активно в обществено-политическия живот и да работя за политическа промяна, без която не може да бъде извършена жизненоважната за обществото съдебна реформа. Вярвам че разнообразният ми опит в съдебната система като младши съдия, районен съдия, зам.-председател и ръководител на наказателното отделение, както и председател на СРС, и познаването на проблемите на съдебната система, ще бъдат от полза за българските граждани. 

Тръгвам си от съда, но сърцето ми остава завинаги там.

С уважение към всички 
почтени и независими магистрати:

/съдия Методи Лалов/"

Към статията във в. СЕГА

Страници

дъртреалист

...  Най-сетне !

Предводител на ...

Диагностикът ей сегинка ще ни каже мрачната истина за този човек чрез пик.

SINDBAD

тук е оригинала на заявлението

 

 

http://afera.bg/методи-лалов-подаде-оставка-като-съди/

 

Purple_Haze

Не всички в съдебната система са корумпета.

Invisible

    Заминава при Слави.

    

Джиджи

Случаят изобщо не е смешен ❗️❗️❗️

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Прокуратурата все повече ще доминира над съда. Съдебната система все повече ще губи съпротивителните си сили и способността да се изчиства от зависимите и неспособни магистрати и съдебни служители. Страхът, апатията и бюрократично отношение към работата все повече ще взимат превес над смелостта, ангажираността за решаване на проблемите на съдебната власт и жаждата за справедливост у магистратите. 

Това ясно, но оставките на онези, които се съпротивляват срещу този процес, обективно го подпомагат.

 

anton

Не е вярно!

anton

Не е вярно!

Лoвkия

Не всички в съдебната система са корумпета.

Не, разбира се, но не са достатъчно.

inventus

Дано най сетне да започне разделното време и всеки да застане на своята позиция . На някой може да му се струва че е недостойно да избягаш без да се опиташ да се пребориш но когато повечето от хората с които си заобиколен са на другата страна по умно е да избягаш и да потърсиш съюзници на друго място.

Миряна Б.

Драго ми е да чета такъв текст от такъв човек. Да е жив и здрав дълго и безаварийно!

 

Господин Лалов, смятайте, че моят поздрав е и от името на моя покоен баща Иван Башев!

 

Сабатон
снимка на Сабатон

И какво ви пречеше /нарушаваше правилата  БОНВИВАН? с 1 цитат  осмя  несъсятелността на  възторга по един недостоен човек?

Цитат

Съдията на олигархията

 

Скандалният съдия от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов е депозирал оставка пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е станало в следобедните часове в четвъртък, съобщи "Правен свят" като се позова на съдии от СРС.

В писмото си до кадровиците Лалов иска да бъде освободен от длъжност, считано от 2 септември т.г. Макар магистратите да трябва да са партийно неутрални, Лалов излага основно политически мотиви в оставката си. Ходът с оставката на изявяващия се в множество медии магистрат е по-скоро опит за изпреварващи действия, с оглед очакваните решения на кадровия орган на съдебната власт през есента, по образуваните дисциплинарни производства срещу Лалов. По една от дисциплинарките срещу съдията, образувана преди две години, предложението е той да бъде дисциплинарно уволнен.

Не за първи път Методи Лалов прибягва да подобни изпреварващи ходове. В края на 2016 г., когато бе наясно, че Съдийската колегия на предишния състав на ВСС не възнамерява да го подкрепи за втори мандат, съдията мелодраматично подаде оставка, като събра пред сградата на Съвета служители от Софийския районен съд. След като Лалов се раздели с председателския пост на най-големия съд в страната, той се отдаде на политиканстване и участия в мероприятия, организирани от свързани с подсъдимия беглец от правосъдието Цветан Василев.

Очакванията са Лалов да стартира кариера като адвокат, като успоредно се занимава и с политика.

 

 

Та мислим че и във  форумите има админ/служител.  който действа като Лев Главинчев?

 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Дано най сетне да започне разделното време и всеки да застане на своята позиция

Разделно време заради такива неща като лични данни, съдебна система, права (вкл. свързани с изборния процес) и свободи (вкл. на медии) в България не може да дойде. Може да дойде поради поскъпване на тока, на свинското и къщи и имоти на управляващите.

volog2

Какъв е смисълът? Прасетата няма да се трогнат и ще назначат поредния им послушен човек от Симеоново. Може направо от ДАНС да им изпратят кадър.

а след тази оставка, пада шансът да попаднеш на свестен съдия. 

Диагностик

да се включа активно в обществено-политическия живот и да работя за политическа промяна, 

 

Ето още един кандидат за политик. Ще създава закони и одобрява шефовете на съдилищата и прокуратурата (неявно!).

Защо не разбрахме, какви са мненията на Борисов и Нинова за Гешев, който прокурорите и съдиите си избраха почти единодушно?

Страх, да не би да ги обвинят в намеса на съдебната система? Липсата на мнение? Пълно съгласие с избраната кандидатура?

Ще бъде страшно, ако е вярно поне половината от това, което г-н Лалов твърди. Вероятно има и конкрепен повод да се почувства обиден или пренебрегнат. 

При едно от образуваните срещу него дисциплинарно производство (2017 г), е имало предложение да бъде уволнен. Напоследък се е отдал на политиканстване, под закрилата на Боец.

fierсe
снимка на fierсe

ти пак се самодиагностицира!???

маркос

 

 

 

                         Вероятно има и конкрепен повод да се почувства обиден или пренебрегнат. 

 

                           Такова подмятане може ли да се нарече подметка ?

Weiß

Оценката на системата  като добра или лоша се дължи на хората в нея.

Когато добрите започнат да я напускат, тя ще става по-лоша.

Stоrmbringer

Човекът си казва, напуска, защото влиза в политиката. Останалото са подробности от пейзажа. Включително драматизма, така необходим на начеващи политици като Методи Лалов, Слави Трифонов и пр.

nottheone

вдигам палец за тази умна забележка.

сериозно.

ето го - ?

terza

Високо морален акт на достоен човек!  Колко ли време ще издържи  на вонята в блатото?... 

Диагностик

Нещо за съдебната система:

 

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7585392

terza

Харизанов, ти ли си? Айде, по сериозно, де! Не си в ПИК,  БЛИЦ или порносайт, все пак...

първолета

https://www.mediapool.bg/sadiya-metodi-lalov-vliyatelen-deputat-ot-gerb-poiska-da-se-bavi-delo-na-gerb-news293073.html

От разказа му - този от истинските съдии.?

Миряна Б.

Отговор на 14: Страда от Ефекта на Дънинг-Крюгер, да го провери в Уикипедията. Интересно четиво, обхващащо поне половината от форума и 2 трети от народа.

paragraph39

/:/Прокуратурата все повече ще доминира над съда. Съдебната система все повече ще губи съпротивителните си сили и способността да се изчиства от зависимите и неспособни магистрати и съдебни служители...

.........................................................................................................................

Така ще е, докато Прокуратура и Съд са под една "шапка"- Министерство на правосъдието!

От години твърдя и повтарям, че Прокуратурата трябва да е извън Съдебната власт, към която е и Съдът- защото прокурорът е едната страна от двете равноправни и равнопоставени страни/Обвинител и Обвиняем/ в наказателния съдебен процес, а арбитър там е съдията!

Е, НЕ може/НЕтрябва/ Обвинител и Арбитър да с@рат в едно и също гърне, да са колеги, нали- защото това е НЕблагоприятно за Обвиняемия обстоятелство?!

Най-добре е, според мен, главният прокурор да се определя и назначава от президента, и Прокуратурата да е към Президентството/ но в никакъв случай да е към или под шапката на Изпълнителната власт- защото тъкмо Изпълнителната власт е "обетованата земя" на Корупцията и корумпираните/ а Министерството на правосъдието е част от Изпълнителната власт!/!

Weiß

paragraph39,

по едно неписано българско правило "днешните управляващи са утрешни обвиняеми".

Т.Ж. го знаеше, дано го узнаят овреме и днешните, защото все някога палачинката се обръща.

HBK

Добър или лош, честен или нечестен, г-н Методи Лалов е интелигентен човек. Ако се съди по и от написаното  той е не само аналитичен, но и критичен. А това го прави и достоен. Едва ли има някой от нас форумците да не се съгласи и подпише под констатациите, които прави авторът. А това, че одобряват или не личността, действията и настоящата оставка е продиктувано не от рационални, а от чисто емоционални подбуди.

 

Каквито и да са подбудите на автора, каквото и да цели за в бъдеще, постъпката му е достойна. Защото за разлика от повечето си колеги той заявява позиция. И поне за този момент тази позиция е доста ... ветровита.

 

Затова; на добър час и сполука в новото му поприще. И дано да е в полза на нас останалите.

Желязко Желев

           С акта си СЪДИЯТА потвърди нещо което пиша по форумите;Съдебната система не е рухнала защото достойните съдии все още я крепят.И ще е все по-трудно да го правят.Жертвите на домогванията на политическата върхушка ще са смълчаните агнета.

        Поздравления съдия Методи Лалов.Вярвам ,че осмислихте деня на оная част от народа ни която поставя обществения  над собствения си интерес .

Страници