facebook
twitter

Вие сте тук

16 постове / 0 нови
Последно съобщение
Вестник СЕГА
МВФ препоръча вдигане на максималния осигурителен доход

Социалното неравенство в България продължава да се увеличава, заявиха от Международния валутен фонд (МВФ). Причината била намаляването на социалните разходи като процент от брутния вътрешен продукт (БВП).

Като мярка за осигуряване на повече средства за социални разходи, МВФ предлага увеличаване на максималния осигурителен доход, който в момента е 3000 лв. Но това да стане без премахване на плоския данък.

Друго от заключенията е, че за да се подкрепи пазарът на труда, България може да си позволи малък бюджетен дефицит, но при запазване на настоящото ниско ниво на дълг.

Добрите макроикономически и фискални показатели трябва да бъдат превърнати в по-голям икономически растеж, каза на пресконференция ръководителят на мисията на МВФ Джейу Лий.

„Има начини, с които да се подобри преразпределителната роля на постъпленията от данъци, без това задължително да води до промени в плоския данък, за който има постигнат обществен консенсус. Като пример за мярка можем да посочим увеличаване на максималния осигурителен праг“, каза той.

МВФ също така препоръчва допускане на малък дефицит, който да не повлияе значително върху увеличаването на дълга, но да осигури повече средства в подкрепа на пазара на труда и за образование.

Експертите на фонда са в България от 4 февруари и са провели срещи с представители на правителството, БНБ, бизнеса и неправителствените организации. Представителите на МФВ очакват в общи линии стабилното икономическо представяне да продължи през 2020 г., макар и с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове. Ако въпросните външни рискове станат реалност, автоматичните фискални стабилизатори би следвало да бъдат оставени да заработят свободно и публичните разходи, които подкрепят инвестициите, биха могли да бъдат повишени.

"Имайки предвид трайното установяване на макроикономическа стабилност, предизвикателствата пред икономическата политика на България понастоящем са свързани с ускоряване на приобщаващия растеж и устойчиво сближаване на доходите. Това изисква подкрепа на благоприятстващите растежа реформи и инвестиции в хората. По-силните институции и по-доброто предоставяне на публични услуги са ключът, който на свой ред ще стимулира по-широкообхватни инвестиции и увеличаване на производителността", посочи Джейу Лий.

Според фонда постигането на по-приобщаващ растеж и по-бързото сближаване на доходите към тези на останалите страни членки на ЕС изискват всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на управлението и на публичните услуги, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, понижаване на неравенството и укрепване на финансовия сектор.

МВФ отбелязва, че успешните реформи могат да доведат до значително повишение на ефикасността и да катализират по-високи инвестиции. По-големите и по-ефикасни инвестиции са необходими за поддържането на по-висок растеж и конвергенция и ще спомогнат за нормализиране на излишъка по текущата сметка на България, който понастоящем изглежда висок за икономика, която би следвало да инвестира повече за по-бързо преодоляване на изоставането по отношение на доходите.

По същия начин, повече и по-качествените разходи за държавни услуги също биха могли да намалят спестяванията и излишъка по текущата сметка.

 

Към статията във в. СЕГА
Pojar

Измих се. Надупих се. Чакам да ми го вкарат.

bay Dragan

Мъж ли си, жена ли си, жендър ли си, за да се приготвя и побързам.

Извини ме , ама ни надупиха.

paragraph39

/:/ МВФ препоръча вдигане на максималния осигурителен доход

.........................................................................................................................

Някой може ли да обясни, с думи прости, защо въобще трябва да има ГОРЕН праг на осигурителния доход?!

Та нали, при Демокрацията и частния/НЕ честен!/ Капитализъм осигурителната система, казват и убеждават ни, е СОЛИДАРНА!?

Отделно, че "Който има 100 и дава 10/т.е., 10%/, и който има 1000 и дава 100/т.е., 10%/, дават ЕДНАКВО! Или, казано иначе, еднакво обедняват!"/§39/ А ако имащият 1000 дава по-малко от 10%, той по-малко ще обеднява, отколкото даващият 10%! Нъл тъй?!

Ерго, осигурителния доход трябва да е БЕЗ горен праг и еднакъв % на "обедняване" за всички!

Щом ще е "Солидарност", нека даващите обедняват ЕДНАКВО в резултат на солидарното даване! КАЗАХ!

 

mick

Ами защото по сегашната формула има едни тарикати осигурявани преди 97ма.. на огромни суми.. - а тогава се взимат само три най-добри години. Та те трябва да вземат космически пенсии.

 

Нещо от тоя род.

Stefan Georgiev

Бъркате тикви с дини.ДОД си е 10% и над 3000 лева. Няма как да имате ограничение на максималната пенсия и да няма таван на осигурителния доход.

hamer

Това са измишльотини. Бяха посочени шефове на банки от онова време, които  се осигурявали  на големи суми . Първо тези суми днес са надминати многократно от сегашните банкери, шефове на фирми, а дори и в държавни органи. Онези банкери се броят на пръсти и пенсиите им биха били днес не повече от 3 хил.лева. Кои други служители в банки или някъде другаде преди 97-ма са можели сами да си определят огромни заплати и да плащат високи осигуровки върху тях?  С тавана под предлог, че наказват банкерите, всъщност наказват летци, миньори и други професии от първа категория труд. А ако банкерите са им трън в очитеу както казах, те се броят ако не на пръстите на двете ръце и двата крака, то поне на краката на стоножката и досега можеха да се направят проверки, да се установят фактите и да се ограничат само техните пенсии. А и всички знаят онези банкери, че не са останали на пенсиите си - посочете поне един от знаковите банкери, вкл. и тези от фалиралите банки, който да живее в панелка и се реди за хляб и мляко. Понастоящем става дума за не повече от 3-4 хил-души,  в т.ч. и неколцината банкери, които не получават реалните си пенсии заради тавана. Икономията е незначителна, но  тези 20-30 млн. отиват към една група хора, която не работи, не плаща сметки, данъци, но получава детски, помощи и пр.

Хулиган

Ами, Параграфе, обръщаш всичко нагоре с краката и си получаваш отговора, макар да съм сигурен, че и без това го знаеш.

Ако и от МВФ разберат, че тук всичко е наопаки, ще им бъде далеч по-лесно да се ориентират...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-o...

mick

Прогресивния данък няма нищо общо с данък богатство. Прогресивния данък облага реално работещите специалисти. А не богатите - тия с голяма собственост. Голямата собственост се облага с адекватен данък имущество - движимо и недвижимо.

ArcheoBG

Аз предлагам първо всички да започнат да се осигуряват на реалните си доходи. :-) В България се оказва, че половината работещи са на минимална заплата.

Luckbox

Ей тука един гений на социалистическата мисъл е намерил решение. 

 

https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyutarni-programi...

независим експерт

Да, гуем е! 😂 Може да си направи предаване като Вучков. Мерси за линка 

vkamen

май шансът се загуби

paragraph39

MICK,

"Доход" за начисляване на данък и "Осигурителен доход" са две РАЗЛИЧНИ неща!

Това го доказва и фактът, че Доходът за оданъчаване НЯМА горна граница, а Осигурителният доход има!!!

Отделно, че осигурителните вноски НЕ са данък- макар и да се внушава, че е "данък"!

Моите5стотинки

МФВ не е анонимна организация а си има конкретен шеф в лицето на Кристалина Георгиева която написа доклад в средата на декември 2019 с две думи не харчете пари за образование защото образования човек не иска да работи безплатно а след като излезе от института не може да си намери работа и да не му губим времето по добре да изкара ПУЦ и да получава стотинки отколкото да изкара висше и да не работи никъде...защото е по-трудно образования човек да бъде излъган...и т.н.

Моите5стотинки

..сори Кристалина Георгиева е наградена с ордена Дружба лично от Путин по същия брутално-корупционно-олигархически-тоталитарно-режимен начин както и  Малинов....