facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
Вестник СЕГА
Депутатите готвят бърза писта за концесиите на плажовете

Депутатите са на път да отворят широко вратата за концесиониране на плажовете на фона на съмненията за това, че част от процедурите са нагласени. Вчера регионалната комисия в Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за концесиите, с които се улесняват процедурите по отдаване на плажовете. Според промените концесиите на плажовете вече ще  стават според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, в който се създават три нови глави, и ще се контролират от Министерството на туризма.

Според мотивите на вносителя - Министерския съвет, от 1 януари 2019 г. морските плажове се отдават по Закона за концесиите, което затруднява процедурата и създава риск голяма част от тях да останат неохраняеми.

В момента плажовете се отдават по общия Закон за концесиите - нещо, за което дълго време настояваше бившият вицепремиер Валери Симеонов. Това бе един от сериозните конфликти между него и министъра на туризма Николина Ангелкова. На няколко пъти той директно я обвини, че "раздава" апетитни плажове на определени фирми и заяви, че "наематели и концесионери на плажове клатят държавата през туризма". В същото време не било нормално да даваш концесия за 20 г.", защото инвестицията се избивала за две.

"За нас е важно самата процедура за отдаване на концесия да бъде ясна, проста, предвидима, прозрачна, за да може всички бъдещи стопани на морските плажове да участват и да имат възможност да стопанисват тези специфични обекти", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред депутатите от комисията. По думите й, ако не се организира специален ред за облекчено провеждане на тези процедури рискуваме голяма част от плажовете да останат неохраняеми и без стопани. "А това ще доведе до една несигурност по отношение на организирания туризъм", коментира тя.

Ангелкова изтъкна, че има правен вакуум за управлението, мониторинга и контрола. "Общият ред в Закона за концесиите е изключително тежък по отношение на тези обекти. Те са приравнени с концесиите на летища, пристанища и т.н., които изискват много по-специфични и тежки условия, с оглед на техния стратегически характер", посочи министърката.

Отсега обаче проектът е подложен на унищожителни критики от страна на еколози, според които отдаването на плажовете ще става при съмнително облекчени условия.

Към статията във в. СЕГА
×