Quantcast
България 2030 – Габрово или Добрина? | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
България 2030 – Габрово или Добрина?

Хиляди хора пълнят тези дни улиците на Габрово. Ромската тема отново е водеща. Няма по-обговаряна от нея, а в същото време и недоизказана. Няма по-взривоопасна, успоредно с това неудобна. Поне шест паралелни реалности живеят край нея, което я прави и изключително сложна. Настане ли проблем, винаги започва търсене на изход. Но търсещите - политици, наблюдатели, експерти по интеграция и т.н., преднамерено затварят очи поне за една от тези действителности. Нищо не може да бъде проумяно или решено без откровеност.

Първата реалност е наличието на етнически проблем в България. За щастие той е далеч по-малък от подобни проблеми в исторически план, но е нелепост да се отрича. След като постоянно избухват масови протести срещу престъпления на хора от един конкретен етнос (Катуница, Варна, Гърмен, Войводиново, Габрово…), а няма вълнения срещу прегрешения на други етноси, значи

 

проблемът е точно етнически

 

Може да се дискутира напоително чия е вината – на роми, агитки, грешки на държавата преди и сега, Сорос, друг... Но подобни спорове, макар и важни, приличат на дилемата “Яйцето или кокошката”. Единственото продуктивно действие е да се осъзнае наличието на такъв проблем – засега не чак толкова голям, че да горим в него, но е достатъчно взривоопасен.

Втората действителност са действията на управниците. Те много добре знаят наличието на проблема, но не го признават. Впрочем, почти никой в официалния дебат не го признава – откровеността би прозвучала и страшно, и политнекоректно. Обясненията обикновено са “криминален проблем”, “накърнено чувство за справедливост”… - никога етнически. Всичко това е заравяне на главата в пясъка. Всъщност етническият проблем се напластяваше отдавна, но изплува на повърхността през последните 7-8 години. И е много любопитно как управляващите, едни и същи оттогава, наложиха 

 

отработен начин за заравяне на главата

 

Надигнат ли се вълнения, мишената на гнева се отвежда нейде (изпразвайки къща или арест), събарят се внезапно констатирани незаконни постройки, на място се появява големец (обикновено вицепремиер), който обещава “решителни действия” срещу незаконното заселване. Така бе във Войводиново, така е сега в Габрово, почти същото стана и през 2011 г. в Катуница. Настоящият габровски случай бе обогатен от премиера Борисов, които поиска и получи оставката на шефа на габровската полиция. Но по-дълбоко в корен – промяна на нормативните правила, по които конкретните биячи са пуснати след 24 часа в ареста, или още по-дълбоко –

 

покровителството на ромска престъпност,

 

не се пипа. Дойдат ли избори, пак в махалите тече трескаво гласуване. И така до следващите драми, когато отново ще бъдат обещани “решителни мерки”.

Третата действителност са крайните гледни точки, които доминират в публичния дебат. Тезата “циганите са си виновни, защото ги мързи, крадат, те са палачи…” много прилича на “няма ромски проблеми, няма ромска престъпност, ромите са жертви, българите са ксенофоби...” – защото всички те са неверни. В повечето случаи застъпниците на тези гледни точки са материално стимулирани да ги изразяват. Или пък просто искат чрез позицията си да се подредят в някакъв “либерален” или “патриотичен отбор” (в последните години е модно да се подреждаме нейде). За огромно съжаление тези гледни точки доминират в дебата. Определят общественото мнение. Но освен че са неверни, друг голям проблем е отново непродуктивността им – как въобще може да живеем заедно при тази крайна несъвместимост в представите?

Четвъртата и петата действителност са най-трудни за обговаряне. Едната е с вътрешен адрес – независимо има или не точно ромска престъпност, чия е вината, дали патриотари наливат масло, доминиращият български етнос е силно изплашен от нарастването на ромите – количествено и като дял. Уплахата е особено значителна в малките селища, където не само има страх от ромската престъпност (тя е абсолютен факт там), но е налице и притеснение, че българите остават малцинство. Да се признае гласно обаче, че се притесняваш задето “другите са станали повече от теб”, в днешния свят е най-голямата некоректност. Затова всичко това се споделя тихо. Изрече ли се на глас, на мига страхът ще бъде осмян (без елементарен опит за разбиране!) от интелектуални говорители от жълтите павета. В същото време тези говорители

 

никога не си купуват къща в махала

 

Не дават децата си в смесени училища. Призовават за “мултикултурно съжителство”, но в повечето случаи не припарват до родните си места – за да узнаят как точно протича то. Пледират за толерантност, но на мига посичат всеки инакомислещ. Този потулван страх в редовия българин, а и лицемерие от страна на “интелигенцията”, която би следвало да го води, е причина гневът да расте. То ражда и герои като Динко.

Петата действителност е външна, но отново е свързана с лицемерие – нима някой си въобразява, че милионите евро за ромска интеграция, изсипвани у нас (и в околни държави), са с цел филантропия? А не са ли с идея етносът да си стои тук, да не ходи на запад? Не разработи ли Франция при Саркози система (неуспешна) да върне доброволно роми имигранти? В крайна сметка всичко това наистина е

 

неудобно за изговаряне,

 

защото причинява стигма. Но и премълчаването не помага.

В  Провадия, малък и почти обезлюден български град, има една железопътна спирка. Казва се Добрина, на името на близкото село. Тия дни деца от местното училище, без да ги кара някой, се събраха на спирката. “Тази сутрин (събота – бел. авт.) в 10 часа заваля проливен дъжд, аз наметнах един дъждобран и тръгнах към спирката, за да видя, че никой няма. Но не се случи така.

 

Пет деца - три българчета и две ромчета,

 

плюс един татко с тях вече бяха там. Чистеха с шкурка, метяха и събираха боклука. Включих се, разбира се, и аз. Бащата каза, че е шофьор на ТИР, пътува много и вижда, че навсякъде все повече хора вземат инициативата в свои ръце и чистят. Децата боядисаха спирката отвътре. Искаха да продължат и от външната страна, а после да чистят и подлеза. Но ние с таткото настояхме да се прибират, за да се преоблекат и да се стоплят. Сега са направили група за чат в социалните мрежи: "Отбор за защита на природата". И не спират да се радват за онова, което са направили, и да се наговарят кога ще довършим спирката и подлеза на гарата. И как всеки месец щели да почистват и обновяват някой обект” – така жителка на Провадия разказа защо и как децата са били там. Инициатор е било ромче. Това пък е шестата действителност.

Макар НСИ да не признава официално, делът на ромското население у нас се увеличава постоянно. След няколко десетилетия то ще бъде основен трудов ресурс. България няма друг шанс, освен да насърчи шестата реалност. Тази оценка не е плод на емоции, а на обикновени факти. В крайна сметка каквото и да бъде казано по темата, ще бъде и малко, и подлежащо на дискусии. Но е истина, че Добрина-та няма как да настъпи чрез потулване на страхове и глави в пясъка.

Към статията във в. СЕГА
19namo

Делът на ромското население безалтернативно ще нараства и страната няма друг избор, освен някак да интегрира етноса

Делът на българското население намалява, дали е безалтернативно- това е въпросът. Кон каруца не бута.

cisco1

Злото е самата интеграция. За един циганин е толкова противно да бъде побългарен, да бъде принуден да живее по нашите обичаи и правила, колкото на всеки един от вас би било противно да го принуждават да живее по цигански. Полза от интеграцията няма.Решението не е да ги побългаряваме насила, а да се изолират, да се създадат компактни еднородни по етнически състав  общности и да се ограничат допирните точни.Нека си живеят хората по цигански, по техните си правила и обичай , на тяхна си издръжка.И без това в страната обезлюдените територии са много...

pbdan

Това при циганите специално не може да стане. Не случайно нямат държава. Когато им се отдели някаква територия, дори с построени мезонети(в Пловдив преди 10 години), те набързо я превръщат в гето, продават каквото може, горят паркет, дограма, засипват района с боклуци и почват да реват колко са зле и че било мръсно, децата боледували и т.н. Същия пример с блок 20 в Ямбол, виетнамски общежития, Факултето и много други места. Решението е емиграция на запад, докато все още са малък процент от населението. У нас са около 20% и сме най-бедните в ЕС. Другото е поканата от Индия да си ги прибере, но там те не искат. Те не желаят и не могат да живеят сред себеподобни.

9101

Аз разбрах едно: с цигани работа не се върши. Тук там има някой кадърен сред тях, но като цяло с тях работа не се върши.

Това ми е от практиката. 

Паисий2

Докато законите и правилата не се прилагат за всички еднакво няма нищо да се получи! И за да се говори за етническо напрежение са виновни само политиците, защото те правят условията за възникването му!

Никой не скача срещу ромите защото са роми, хората скачат заради двойните стандарти и несправедливостта. Защо властта не направи генетически изследвания за всички деца с неизвестен баща за да се намерят бащите и да си поемат финансовата тежест по отглеждането на децата? Защо като роди 12 годишна не се правят издирвателни действия за извършителя на престъплението "блудство с малолетни"?

От всички споменати случаи остава горчивото чувство, че полицията се задейства едва тогава когато хората масово скочат на протест, за да пази извършителите!

И колегата по-горе не е прав, никакво изолиране няма да помогне докато властите не започнат да си изпълняват работата за която вземат пари!

Предводител на ...

Решението не е да ги побългаряваме насила, а да се изолират

Чудесно. Досега само за цепене на територията не бяхме чели. Здравите сили продължават да блестят с интелект.

cisco1

Що, да не би ЮАР да си бе отцепила територия?В  Щатите индианците като живеят в резервати какво, територия ли са отцепили? Русия като има еврейска и какви ли не автономхи области да не са отцепили територия?Територията е на този, който живее на нея, а дали един етнос ще живее във Факултето или Столипоново, или някъде в северозапада няма значение.

Предводител на ...

Пич, ти немаш грижи шофьори да живеят в койки години наред, сакаш резервати за цели групи хора, ти си ми некъв чуден морален маяк - зная, че ако некой ден заприличам на тебе, е дошъл моментът да си тегля ножа. РадУвам се, че те има, стожере.

protor

Изолираните компактни територии сигур ще ги ограждаме с обърнати навътре кльонове и минни полета? За собствената сигурност и рахат на изолираните компактни жители, че да не влизат диверсанти от неизолираните некомпактни територии.

Желязко Желев

Системата на апартейд се провали.Но и системата която я замести също се проваля.В османската империя е било така;Етнически еднородни села и е нямало проблеми.

Имате комачите и сие голям проблем.Отричате противодействието движенито.Без движение няма равновесие.Как да Ви нарека Соросоидни талибани ли не знам.На дърти години Сорос е изпяркъл при вас ква е причината?

cisco1

Да не би резерватите в демократичните Щати да са оградени с кльон и минни полета? Достъпа е свободен.

Като някой ром няма законно жилище - дава му се едно във видинско, няма какво да яде - да си взима помощите всеки ден пак оттам, и държавата да го остави на свобода да си живее по цигански.Може съвсем нормално да се стимулира агрегацията на ромите, а някой ром ако не иска да живее сред събратята си  може и сред нас да се засели и да живее по нашите правила, както и ако някой наш иска да живее по ромски да се засели и той сред тях.

Сегрегацията и апартейда не са се провалили, навсякъде процеса тече в пълна сила, но под политкоректна форма,  има си и гета, и затворени комплекси с въоръжена охрана , и частни училища и болници....и ще стават все повече и все повече, неизбежно е . Няма никакъв смисъл да накараш циганета да учат заедно с българчета, само им се подиграват,  родителите им не могат да бъдат задължени и да ги изкъпят, и да ги облекат като българчетата.. а ако са сред други циганчета биха се чувствали сред свои, сред равни , доста по конфортно и би било по полезно.

protor

В османската империя е било така;Етнически еднородни села и е нямало проблеми.

Чувал съм, че е имало някаква рая, дето се бунтувала. Ама може да е фейкнюз. 

Желязко Желев

1.Цигани като такива няма.Има много етнически групи които българите са обеденили под понятието цигани.

Част от тях отдавна са се интегрирали.

2.Интеграцията отдавна си върви и то доста успешно в училищата.Учениците цигани ,българи ,турци като израснат заедно не се делят по етн.признак. а по тояа кой колко струва.

То и турци няма.Има и при тях много групи обединеми от религия и това не българи.

2.Има етническа престъпност. Банди сформирани по етнически признак.Цигански,български и т.н.Има проблем с част от циганските банди.На най-ниското ниво се занимават с най-отвратителните престъпления

Бандите се укропняват и се стремят към влияние и власт в общностите и институциите.И го постигат

3.Проблема е и социално политически.Капитализма е основния проблем.При Т.Живков нямаше проблем.

4.Една част от *циганите*са християни.При това вярващи не лицимери като нас.Те са с много по висок морал от нашия.

 Къде е ПРОБЛЕМА;

Скицирах го ,но той се движи и расте от тези които го ползват и се хранят от него;

Политици,Институции,НПОта,

журналисти и медии,Банди и

престъпни групировки.

От гореизброените всички си патим*циганите* най много.

Мит е че циганите живеят на нашия гръб.Но така казано нищо не значи.Цифри и факти систематизирани трябват.А аз нямам ресурса да го направя.

Горното не отменя;

*Добрия добро му лошия с ножа по главата*

volog2

Интеграцията на ромите си върви на самотек както през последните 300-400 години. Те винаги са имали повече деца, но и смъртността е много по-голяма и продължителността на живота по-къса.

в протестите обаче има един много важен елемент, който остава на втори план - чуството за беззаконие, което върви с чуството за безсилие. Подобни протести имаше и когато момче загина във Враца под боксовете на двама българи, а после се оказа, че то ги е нападнало. Тука етносът на нападателите е черният пепер в раната.

Първо, трябва най-после да има  промяна в наказанията за бой, кражба, че даже и убийство. В крайна сметка сега те грози по-голям затвор, ако надраскаш паметника на Съветската Армия (последния задържан го държаха 72 часа с искане за затвор от година-две) отколкото ако счупиш черепа на жив войник. Ако хората знаеха, че задържаните остават в ареста (ами че те свидетели на КТБ лежат в ареста с месеци под предлог, че могат пак да получат бонус от нея) и после ги осъждат на 5-6 години, нямаше да протестират.

Второ, да се създаде същинска общинска или местна полиция на подчинение на кмета или някакъв тип доброволчески отряди с цел опазване на здравето и имуществото  на жителите. Особено е нужна за селата. 

 

Като се вземат мерки за опазването на реда, остава най-лесната част - да се предостави някакво занимание на циганите с цел интеграцията им в обществото. Като отпадне минималната заплата  инвеститорите ще се избият да строят заводи за кабели, където циганите да работят за 300-400 лева вместо да крадат под угроза за 5-6 години затвор. 

volog2

...

ШКОЛНИКА МАРЕК

№ 11. Като от къде ще се вземе тази къща за рома във Видинско.  Май ще трябва да има отчуждаване или да я построи някой. Я държавата, я общината, което е едно и също. Трябва да се намери и работа за рома, за съпругата му и евентуално за пълнолетните деца, които не учат.  Идеята е добра, но неосъществима. Каракачанов направи едно бърза сметка и каза, че близо 1 милиард лева са похарчени за декадата на ромското включване. Това са пари от Сорос, от ЕС и от държавата. Кой знае какво включване не се забелязва и отчита. Парите отидоха май у тези, които организират правилния избор на ромите по време на избори. За финал. Който от ромите е поискал, отдавна се е интегрирал. Без декада, без пари от НПО-та, фондации. Със собствения си начин на мислене и приемане на времето, в което живеем. Да не забравя: ЗАЕДНО.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Благодаря на Автора, Паисий, Желязко, volog, школника Марек...

Нищо не може да бъде проумяно или решено без откровеност.

Няма нужда да се каже, че ни управляват патологични лъжци.

sega_reader

Ако в България не се провеждат избори ... тогава няма да има нужда и от цигани, които да гласуват.

Премахнете изборите, и без това от тях нищо не зависи.

Редуцирайте и социалните плащания.

Всичко ще си дойде по местата.

Стоф

Размножават се, защото имат предоставени условия. Променят се условията и влизат в нормата. Много е просто. 

Forza NATO

Много се чудя, защо предлагащите изолация с резервати и подобни дивотии презюмират, че именно те - предлагащите и техните ближни, ще са трайно извън резерватите, а не в съвсем обозримо бъдеще вътре в тях?

?

 

А иначе, за статията като цяло ?

cisco1

А не , всички в резервати, едни за бели, други за цветни....То и сега го има в известна степен, в едни квартали няма мургави и охраната ги бие, в други бял не се вестява, въпрос на разширяване на понятието етажна собственност на квартална собственност.

На тъщата зетя

Тая съвършена глупост, която се мъдри в първото изречение, е в основата на всички управленски идиотщини, които в крайна сметка ще съсипят България! НЯМА такова нещо като интеграция на циганите - да, ЦИГАНИТЕ! Те не са роми, а мръсни, крадливи и необразовани мангали! На всичкото отгоре те се гордеят с начина си на живот и ИЗОБЩО нямат намерение да го променят! И как се интегрира такава сган? Може би след предварително дезинтегриране?