facebook
twitter

Здраве

Упражнения и компреси облекчават болката в гърба

Тя не бива да се пренебрегва, защото може да застраши нормалния начин на живот
1004
 Pixabay

Болката в гърба е сред най-често срещаните. Но нейната природа и причините, които я пораждат, могат да са много разнообразни. Също както и начинът, по който този тип болка се проявява при отделните хора. Лекувана навреме и при съответните мерки за премахване на предпоставките за нея, болката в гърба може да изчезне напълно. В обратния случай тя може да има наистина сериозни и застрашаващи нормалния начин на живот последствия.

1. Причини

Болката в гърба може да е симптом на нещо друго, случващо се в организма. Понякога болката в гърба всъщност е отразена болка от някой вътрешен орган - бъбреци, яйчници или пикочен мехур. Прищипан нерв също може да предизвика болка в гърба. Ишиасът е такова притискане на нерв и води до остра локализирана болка, скованост и изтръпване надолу по крака. Миофациалната болка причинява повишена чувствителност и болезнено усещане в специфични части на гърба по хода на някой периферен нерв. Това състояние поражда и намаление в обема на движение на мускулните групи, които засяга. 

 

2. Рискови групи

Повечето хора изпитват болки в гърба за първи път на около 30-40-годишна възраст, т.е. с напредване на годините. Тези, които не са физически активни, са по-податливи - техните гръбни и коремни мускули, които трябва да поддържат гръбнака, са по-слабо развити. Нездравословното хранене, богато на мазнини, които бързо се превръщат в наднормено тегло или се стига до затлъстяване, е друга възможна причина за поява на болки в гърба.

 

3. Работа за мускули

Въпреки че упражненията и активният начин на живот могат да предпазват от болка в гърба, някои силно натоварващи тренировки - например бягането, увеличават вероятността да се засили дискомфортът в кръста. Това не означава човек да се откаже от упражненията. Тези за коремните и гръбните мускули спомагат за развитието и укрепването на съответната мускулна група. Разтягането на мускулите, особено флексорите на бедрата и ахилесовите сухожилия, допринася за потушаване на неприятните усещания. Освен това правилната техника на вдигане на тежести, при която се използва повече мускулната сила на краката, отколкото гърбът, както и носенето на колан за кръста (лумбален колан) помагат да се избегне активизирането на болезненото усещане и неговото засилване. 

 

4. Вкъщи 
Поставянето на горещ или студен компрес, както и редуването им може да е много полезно за облекчаване на болките в гърба. Компресите със студен гел действат най-добре на острата болка, докато за хроничната се препоръчва те да се комбинират с горещи. Но това не е лечение. По този начин само се постига облекчение. 
Нестероидните противовъзпалителни лекарства от типа на аспирин, ибупрофен, диклофенак помагат за свеждане на болката до минимум и за намаляване на евентуалното подуване. Този вид лекарства са обичайният избор за третиране на ненадейни, остри увреждания на гърба и по-специално на кръста. Те обаче са противопоказни при бременност, опити за забременяване, кърмене или при наскоро претърпяна операция. 

 

Облекчение без лекарства
Според Американското общество за борба с болката много от хората с болки в гърба изпитват по-голямо облекчение от използването на нелекарствени методи, отколкото от приема на лекарства.

Почивка 
Когато човек стои или седи дълго време, мускулите на гърба значително се напрягат. Това напрежение е фактор, който усилва и ставната болка. За каквито и конкретни проблеми с гърба да става дума, периодичната почивка предпазва от по-нататъшно пренапрягане и дава време на изморените гръбни мускули да отдъхнат.  Въпреки че може да изглежда изкушаващо просто да изтърпите болката или да изчакате напрежението в гърба да мине от само себе си, специалистите твърдят, че почивката е най-лесният начин за домашно третиране на болката и важен инструмент за облекчаването й. 

Стойка

Начинът, по който човек лежи, седи и стои, може също да предизвика или усили болката в гърба. Корекцията на стойката на работното място и вкъщи води до облекчение на сковаността, пулсиращите болки и ограничения обем на движение на ставите. Използвайте възглавнички - за опора на кръста си или стол с ергономичен дизайн, който следва естествените извивки на гръбначния стълб. Нощем спете по гръб или на една страна, но никога по корем, ползвайте средно твърд матрак, който да се нагласи към гърба (а не обратното). При изправена стойка се старайте да държите бедрата в една равнина, като леко свивате коленете и изпъвате рамената назад.

Ходила 

Възможно е болките в гърба да произхождат от различната (макар и почти невидимо) дължина на двата крака или различния ъгъл, под който всеки крак стъпва, докато ходите. Използването на ортотика решава проблема – това са специални устройства, които се поставят в обувката и изравняват дължината на краката и по този начин намаляват напрежението върху гръбнака. Чрез ортотика може да се постигне намаляване и дори пълно изчезване на болките в гърба, при това завинаги. 

Разтягания

Понякога може да нямате избор и да се налага да стоите или седите дълго време дори и с болки. За да се намалите напрежението в кръста, предизвикано от поддържането на една стойка, опитайте един специфичен начин на разтягане:
- застанете изправени на твърд стол с леко разкрачени крака;
- леко завъртете горната част на гръдния кош и гърба и се наведете напред от главата и рамената;
- извивайки се от талията, бавно поставете глава между краката си, за да предизвикате хубаво облекчаващо разтягане на целия гръб.

Терапия с топло и студено 

Когато хроничната болка в гърба се обади, може да опитате да си помогнете с пакетчета гел. Трябват ви две – едното да поставите в микровълновата мечка да се загрее, а другото - в хладилника да се охлади (но да остане гъвкаво, т.е. да не е замръзнало). Поставете топлото пакетче върху хавлиена кърпа или директно върху гърба си за 15-20 минути. След това направете същото със студеното пакетче. Можете да повтаряте процедурата на интервали толкова пъти, колкото е нужно.

 

-------------

Страницата е подготвена със съдействието на zdrave.bg

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

910 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

436 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×