Медия без
политическа реклама

Първият ни медицински хеликоптер каца у нас утре

31 Яну. 2024Обновена
Георги Гвоздейков/Фейсбук
Първият ни медицински хеликоптер по време на тест в Италия

След години празни приказки България - единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздух, най-сетне ще получи своя първи медицински хеликоптер. Тази сутрин първата въздушна линейка от произведените за нас в Италия трябва да излети от производствената база към България, съобщи премиерът акад. Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание. По-късно от здравното министерство уточниха, че машината ще пристигне в София утре, а в петък ще бъде официално представена.

„Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи. Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти. Ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще съдейства в донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване, кръв, органи и лекарства, когато и където е необходимо“, посочи Денков. 

„До края на 2026 г. България ще има шест хеликоптера. За евроскептиците нека да припомня – закупени са с европейски средства по оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост“, допълни още премиерът. Той припомни, че въздушните линейки, които ще придобие страната ни, са ключови за осигуряване на спешна медицинска помощ навсякъде в страната. Техните бази са определени така, че всяка част на страната да бъде покрита от поне два хеликоптера, уточни министър-председателят.

В последните месеци у нас се подготвят бази и площадки за системата. Последно според изискванията за HEMS (хеликоптерна спешна медицинска помощ) бе регистрирано болнично вертолетно летище в София - в УМБАЛ "Св. Анна". Регистрирани са още две площадки - в МБАЛ "Уни Хоспитал" - Панагюрище и в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна. Те ще бъдат общо осем, като в момента ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново, заяви наскоро транспортният министър Георги Гвоздейков. Той посочи, че за да е максимално ефективна системата в периметъра на всяка оперативна база следва да има поне две приемащи болници. 26 лечебни заведения получиха целева субсидия да изградят хеликоптерни площадки.

Медицинските хеликоптери се произвеждат от италианската компания Leonardo S.p.А. Вече функционира и Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха, подготвени са три медицински екипа, които заедно с летателните екипи да започнат да дават дежурства, след пристигането на първия хеликоптер.

Още по темата