Медия без
политическа реклама

Първият наш медицински хеликоптер ще е тук през януари

30 Март 2023
Здравният министър Асен Меджидиев и вицепрезидентът на италианската фирма Leonardo S.p.A. Андреа Миртето подписват договора за хеликоптерите.
министерство на здравеопазването
Здравният министър Асен Меджидиев и вицепрезидентът на италианската фирма Leonardo S.p.A. Андреа Миртето подписват договора за хеликоптерите.

Договорът за доставка на медицински хеликоптери с италианската фирма Leonardo S.p.A вече е подписан. Съгласно неговите условия, първият хеликоптер трябва да бъде приет от представители на министерството на здравеопазването до 15 декември т.г., а през януари 2024 г. да бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери е планирана в следните срокове:

· Доставка на хеликоптер № 2 – 30.06.2024 г.

· Доставка на хеликоптер № 3 – 31.12.2024 г.

· Доставка на хеликоптер № 4 – 30.06.2025 г.

· Доставка на хеликоптер № 5 – 31.12.2025 г.

· Доставка на хеликоптер № 6 – 30.04.2026 г.

До идването на първите наши хеликоптери по тази поръчка, България се надява да има на разположение две лизингови машини. Поръчка за това бе обявена от транспортното министерство наскоро.

Първата обществена поръчка за хеликоптери се провали, тъй като единствената подадена оферта - отново на същата фирма, надвишаваше финансовия ресурс, определен от нашата страна. С цел максимално бързото въвеждане на спешна помощ по въздух у нас, през месец януари 2023 г. беше обявена процедура за договаряне без предварително обявление за закупуване на хеликоптери.

Предметът на договора за осигуряване на 6 санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери) включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера. Общата стойност на договора е малко над 113 млн. лв. без ДДС, поясняват от МЗ.

Още по темата