Медия без
политическа реклама

МЗ най-сетне обяви поръчка за 6 медицински хеликоптера

България дава 162,7 млн. лв. за шестте спасителни машини, но ще ги чака до 2026 г.

19 Юли 2022
Pixabay

Спасителните медицински акции по въздух се приближиха с една отдавна чакана стъпка към реализация. Днес - в последните дни на своето управление, министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за закупуване на шест медицински хеликоптера, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Предвидена е опция за закупуване на две допълнителни машини.

Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 162 711 735,86 с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г. Оферти за участие се подават до 1 септември.

България е единствената страна в ЕС без медицински хеликоптери и с този факт са се заигравали политици от всякакви партии, без от това да произтече някаква полза за гражданите. Още по темата:

От години кой ли не се хвали как скоро и България, както и други страни от ЕС ще има държавна спешна медицинска помощ с вертолети. Засега обаче всичко си остава само в сферата на добрите пожелания и обещанията. Както е тръгнало обаче чак до лятото на 2026 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата