Медия без
политическа реклама

Медицинският хеликоптер изпълни първата си мисия

С въздушната линейка бе транспортиран по спешност пациент от Шумен до София

04 Юни 2024
Реанимационен екип посреща медицинския хеликоптер в столичната болница "Света Екатерина", за да транспортира пациента до ВМА.
МЗ
Реанимационен екип посреща медицинския хеликоптер в столичната болница "Света Екатерина", за да транспортира пациента до ВМА.

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) реализира първата си мисия днес, съобщиха от здравното министерство (МЗ). След поредица от тренировъчни полети, медицинският екип - д-р Вера Иванова и медицинската сестра Георги Радоев, е изпратен по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

Сигналът е подаден към ЦСМПВ в 7:30 ч. тази сутрин. Хеликоптерът е излетял от София в 8:02 ч. В 8:45 е спрял за презареждане в Горна Оряховица, откъдето е излетял отново в 9:17 ч. В 9:42 ч. хеликоптерът е кацнал в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до столицата.

От МЗ обявиха, че са изпълнили всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на спешна медицинска помощ по въздуха.

"Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София. След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от "Леонардо" за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха", написаха от министерството.

Първата мисията днес е от т. нар. тип hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ "Света Екатерина" в София. От там е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата