facebook
twitter

Здраве

Какви химикали крие лавицата с козметика в банята

Шампоан, душгел и лосион може да съдържат опасни съставки
автор
Дейли Мейл
521
 Pixabay

Лавицата в банята на всеки е пълна с каква ли не козметика. Много хора обаче не си дават сметка, че в грима, кремовете, продуктите за хигиена и шампоана може да се крият опасни съставки. Вече дори има проучвания, които сочат, че жените се подлагат под влиянието на стотици химикали, без да знаят, и това ги излага на опасности - от акне и екзема до безплодие и рак. Ето и някои типични продукти, които крият потенциално опасни химикали.

 

Овлажняващ лосион

Тези лосиони обикновено обещават хидратация на кожата. Често обаче те съдържат етилпарабен, който се слага в много продукти като консервант. Има данни, че всички парабени - и метил-, и бутилпарабен, разстройват финия баланс при работата на ендокринната система. Хормоналният дисбаланс може да причини какво ли не - от безплодие и свързаните с него ендометриоза, кисти и синдром на поликистозните яйчници, до ранни пубертет и менопауза. Това вероятно се дължи на данните, че парабените влияят на производството на естроген, който регулира менструацията и женската репродуктивна система. Парабените дори се свързват с рака на гърдата, тъй като се смята, че той може да се дължи на високи нива на естроген. Все пак още не е доказана директната връзка между парабените и рака на гърдата.

 

Шампоан за коса

Повечето от тях съдържат съставка, обозначена на етикета като "парфюм". Той обаче е събирателно название за стотици неспоменати химикали. За да не се изписват всички те, производителите могат да ги назоват аромат и така потребителят няма представа какво слага на кожата си. Ароматите, които се използват, са от списък от около 4000 съставки. Проучване наскоро показа, че има 338 химикала за аромати в 25 козметични продукта, като три четвърти от тях се свързват с хронични здравословни проблеми, включително и рак. Обикновено става дума за фталати - химикали, които също нарушават хормоналния баланс. Те се прилагат в ароматите за по-голяма трайност и подобно на парабените, имитират естрогена и могат да причинят същите проблеми.

Производителите обаче припомнят, че козметичните продукти отговарят на всички законови изисквания за безопасност. Освен това част от фталатите, за които при лабораторни тестове е доказано, че са вредни, са забранени за употреба в козметиката. В нея се влагат само тези, за които подобни данни няма.

 

Спрей против горещина

Тези продукти обещават да предпазват от щетите, които топлината нанася на кожата. Те обаче съдържат дипропилен гликол, който се слага, за да се задържи по-дълго аромата на спрея. Те съдържат и "парфюм". Макар и да няма достатъчно проучвания, дипропилен гликол се свързва с раздразнение на кожата и очите, особено при бебета, възрастни хора и хора с алергии. Пропилен гликол, който е с подобна структура и също се влага в козметиката, е по-проучен и може да доведе до усещане за парене, както и да навреди на бъбреците и черния дроб.

 

Гел за душ

Натриев лаурил сулфат (SLS) се съдържа в много душгелове и е почистваща съставка. Макар да произхожда от кокосовия орех, при процеса на производство той може да се смеси с 1.4 диоксан. Диоксан е определен като "вероятно канцерогенен" и може да е токсичен за черния дроб, бъбреците и централната нервна система - според здравните власти в САЩ. Във Великобритания е определен за "умерено опасен", а проучвания на университета в Бат показват връзка и с дразнене на кожата. Смята се, че SLS разрушава естествените мазнини на кожата, които поддържат функцията й на бариера. Така способността й да не пропуска опасни съставки може да се намали, а това може да предизвика екзема.

 

Вода за уста

В нея може да има цинков хлорид, който помага за контрола над зъбния камък. Въпреки че водата за уста не се гълта, случайното й вдишване може да доведе до задух, възпалено гърло и усещане за изгаряне. Поглъщането й по погрешка може да доведе до повръщане. 

На това производителите отвръщат, че цинковият хлорид е обявен за безопасен от здравните власти по цял свят и е ефективен.

 

Балсам за коса

Полиетилен гликолите често се влагат в балсамите за коса - например дистеарат, който се използва за омекотяване и сгъстяване. При производствения процес той може да се смеси с етилен оксид и 1.4 диоксан, които пък са класифицирани като вероятни канцерогени. 

 

Може ли изобщо де бъдат избегнати химикалите?

За начало започнете да четете етикетите, ако искате да намалите химикалите, на които се излагате. За тези, които решат, че е най-разумно просто да се откажат от част от продуктите, които ползват, най-добре е да започнат от тези, които не се отмиват и остават върху кожата - овлажнители, серуми, масла и фалшив тен. 

Може да се избират и органични продукти, но с изричното съзнание, че не всичко, което претендира, че е "био", действително е. Тук отново водещото е да се четат етикетите. Тъй като органичните продукти са и доста скъпи, друг вариант е да се купуват продукти, в които поне няма добавен "парфюм", или са с по-кратък етикет на съставките.

 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

913 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

436 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×