Медия без
политическа реклама

Хапче понижава смъртността при някои видове рак на белия дроб

Резултатите дават надежда за пациенти с EGFR мутация

05 Юни 2023
Pixabay

Хапче, приемано веднъж на ден, намалява наполовина риска от смъртен изход при рак на белите дробове. Това показват резултати от глобално изследване, проведено в продължение на десет години. Резултатите бяха обявени на годишната среща на Американското общество по клинична онкология в Чикаго и се определят като "сензационни" и "безпрецедентни", съобщи "Гардиън".

Става дума за лекарството озимертиниб - разработка на "АстраЗенека", с търговско наименование Tagrisso. То вече се прилага в ограничени мащаби в редица страни, като се използва при определени случаи на рак на белите дробове - недребноклетъчен и положителен за мутация T790M в рецептора на епидермалния растежен фактор (EGFR), пише в кратката му характеристика. "Сега" го откри и в документите за внос на някои онкологични болници у нас.

Приложението на озимертиниб при оперирани пациенти с този вид рак намалява риска от смъртен изход с 51%, установява изследването, чиито резултати бяха обявени сега. Пет години след началото на наблюдението, 88% от пациентите, които са вземали всеки ден озимертиниб след отстраняване на тумора, са били все още живи. В групата, които са лекувани с плацебо, преживяемостта е била 78%. Като цяло, рискът от смърт е бил с 51% по-нисък. Тези резултати са наблюдавани във всички подгрупи на изследването, включително хора в първи, втори и трети стадий. 60% от участниците са преминали курс на лечение с химиотерапия, като ползите от хапчето се отчитат независимо дали е имало химиотерапия или не. Две трети от пациентите, които са били 682 души, са жени. Също така, около две трети не са пушачи, т.е. лекарите приемат, че хапчето действа и на двете групи.

Изследването Adaura, което бе представено в Чикаго, е ръководено от Йейлския университет. В него са включени пациенти на възраст от 30 до 86 г. с недребноклетъчен рак на белите дробове в 26 държави. Недребноклетъчният е най-разпространената форма на този рак. Всички пациенти са имали и мутацията в EGFR-гена, която споменахме по-горе. Тя се наблюдава при една четвърт от глобалните случаи на рак на белите дробове, като в Азия е отговорна за 40% от случаите. Въпросната мутация е по-често срещана при жените отколкото при мъжете, както и при хората, които никога не са пушили или са пушили по-малко.

Новите резултати допълват предишни съобщения с добри новини - на база на същото изследване наскоро бе обявено, лекарството намалява наполовина и риска от завръщане на рака. При това става дума за статистически и клинично важни резултати. "Допреди 30 г. не можехме да направим нищо за тези пациенти, а сега имаме това мощно лекарство", коментира д-р Рой Хърбст, зам.-директор на Онкологичния център на Йейл и водещ автор на изследването. 50% е страшно много за всяко заболяване, но особено за рака на белите дробове, който е доста неподатлив на лечение, допълва той. Хърбст определя хапчето като "променящо практиката". Според него то трябва да стане стандарт в грижата за четвърт от пациентите с рак на белия дроб по света (тези с въпросната мутация).

Тук трябва да се има предвид, че не всеки пациент с открит рак на белите дробове се тества за генната мутация. Това трябва да се промени, тези пациенти трябва да бъдат установени навреме с наличните биомаркери, още преди да започне лечението, призовава Хърбст.

Ракът на белия дроб е водещата причина за смърт от онкологични заболявания в световен мащаб. Всяка година 1,8 млн. души си отиват от него. У нас също е водеща причина за смърт от рак при мъжете, а при жените е в първите пет по значимост. У нас годишно се диагностицират около 4200 нови случая. 5-годишната преживяемост на пациентите е почти два пъти по-ниска от тази в Европа, защото над 60% от случаите се откриват в късен стадий.

Пациентски организации приветстваха новините като "много вълнуващи" и "от огромно значение". Малко повече контекст на откритието дава и д-р Аспарух Илиев от Института по анатомия на Университета в Берн, който често ориентираше българската публика в лабиринта на ковид по време на пандемията. Ето какво написа той във "Фейсбук":

 

"Много интересни резултати за ползата от Osimertinib като медикамент, удължаващ преживяемостта при недребноклетъчен рак на белия дроб (85% от всички случаи на белодробен рак), НО само при налична мутация в EGFR-рецептора и ранно откриване.  Аз все още поддържам контакт с мой пациент, на когото открихме в много млада възраст изключително напреднала подобна форма на такъв рак, който е жив и днес - 10 години по-късно, с подобна (и, разбира се, вече с допълнителна) терапия. Подобни блокери на рецептора са известни като ефективни от доста време, но за съжаление в Европа само 10-20% от пациентите носят тази мутация при този вид рак. В Азия този процент е доста повече - 50-60%, затова и при тях смисълът на откритието е по-голям. Споменавам го, за да коригирам някои коментари, че става дума за революция за всички форми на рак на белия дроб.
Ранното откриване на всеки рак е ключ към лечението му и към дълъг живот, дори да не е лечим. Моля Ви, не пропускайте контролни изследвания.

Последвайте ни и в google news бутон