Медия без
политическа реклама

Готов е първият ни медицински хеликоптер

Той ще пристигне в България до средата на януари

14 Дек. 2023
Тази снимка пусна в профила си във "Фейсбук" транспортният министър Георги Гвоздейков.
Георги Гвоздейков/Фейсбук
Тази снимка пусна в профила си във "Фейсбук" транспортният министър Георги Гвоздейков.

Първият хеликоптер за системата на Спешната медицинска помощ по въздуха в България бе свален от производствената линия и изкаран за тест, преди да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло, съобщи здравното министерство. В базата на производителя Leonardo S.p.A в италианския град Верджате е била българска делегация с шестима представители на МЗ и двама представители на авиационния оператор „България Хели Mед Сървиз” ЕАД.

„Комисията е започнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се осъществи до средата на януари 2024 г., след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас“, обяснява заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Междувременно първите три екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъдат изпратени по договор с Leonardo S.p.A на 5-дневно обучение в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се запознаят с хеликоптера и техническите му параметри, с медицинското оборудване и с мерките за безопасност при извършване на авиомедицински транспорт. Всеки екип ще проведе 4-5 полета с хеликоптер в различни условия и при различни ситуации преди поемане на първите дежурства.

Екипите вече са подбрани, получили са медицински сертификати за годност за летателна работа и са преминали курсове на обучение. Координационната централа е подготвена и оборудвана, като предстои обучение на диспечерите, които ще работят там, тестове с Националната система 112 и Центровете за спешна медицинска помощ.

Преди месец беше извършено тестово кацане на хеликоптер на първото лицензирано болнично хеликоптерно летище в България по новоприетите стандарти - на територията на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата