Quantcast
Българите ще продължат да доплащат половината от здравеопазването | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Българите ще продължат да доплащат половината от здравеопазването

Само по-добрата хигиена ни предпазва през лятото от индийския щам, който е приспособен към топлото време
1 450
 БГНЕС
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров

Няма надежда българите да се избавят скоро от принудителното доплащане на здравните услуги, защото държавата осигурява само половината от сумата, необходима за здравеопазване, заяви днес по БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Запитан дали отпадането на лимитите за направления по клинични пътеки ще помогне да се намали доплащането от пациенти, д-р Маджаров отговори, че това ще стане, когато се доближим до Европа по дял от брутния вътрешен продукт за здравеопазване. "Средно в Европа това са 8-10%, а в България - 4,2-4,5%, а населението доплаща 3,5-4%", каза той. По думите му направленията са били причина болниците да отбягват тежките случаи, които струват скъпо, и да предпочитат пациенти с по-леки заболявания. След изчерпване на лимитите в края на месеца болниците са били принудени да приемат за своя сметка само хора, които не могат да чакат следващия месец за нови лимити.

Д-р Маджаров се обяви против ново затваряне на населението заради пандемията, защото "така само се изтощава икономиката". Според него през лятото ще продължи да се разпространява индийският щам на коронавируса, който не се влияе от по-високата температура. Но бариера може да бъде "хигиената, която в България е по-добра отколкото в Индия".

Още

Има 5% увеличение на заразените с COVID-19 на седмична база

19.09.2021

Обновена

2255
Шефът на БЛС: Ако няма локдаун, лекарите са жертвени агнета

24.11.2020

Обновена

3476
PCR тестовете нямало да поевтинеят под 60 лв.

18.11.2020

702