Медия без
политическа реклама

3000 души може да останат без дом заради дострояването на ''Саграда Фамилия''

17 Февр. 2023
БГНЕС
Катедралата ''Саграда Фамилия'' в Барселона се строи от 1882 г. 

Няма много световни забележителности, които все още да са в процес на строеж. Катедралата ''Саграда Фамилия'' в Барселона се строи от 1882 г. по проект на архитекта Антони Гауди. След смъртта му през 1926 г. строежът е възпрепятстван от Гражданска война в Испания от 1936 г. до 1939 г., проблеми с финансирането, работа по опазването, заявления за разрешителни за строеж и след това от ковид пандемията.

Най-скорошната дата, определена за завършване на катедралата, е 2026 г. Тогава се предвижда да бъде завършена фасадата ''Глория'' и стълбището към нея. Гауди имал идея това да е най-великолепната фасада на катедралата, която да осигури достъп до централния ѝ кораб. Изграждането на фасадата започва през 2002 г. Макар и недовършена, тя вече е най-високата от трите фасади. Фасадата ''Рождество Христово'', обърната на изток, е най-старата и е посветена на раждането на Исус. Страстната фасада, обърната на запад, е посветена на физическите и духовни страдания на Христос. Фасада ''Глоrия'', гледаща на юг, е посветена на славната природа на Исус дори след смъртта му.

Гауди е бил наясно, че фасада ''Глория'' няма да бъде завършена докато е жив и затова е нарисувал само няколко скици с обща представа за неговата визия. Фасадата ще има високи колони, пет врати, съответстващи на петте кораба на храма, като в центъра ще има троен вход.

Оказава се обаче, че този етап от проекта може да се сблъска с още повече проблеми, тъй като за реализацията му трябва да бъдат разрушени близките жилища, в които живеят около 3000 души. Франсеск Пла, собственик на аптека в застрашения район, казва за ArtNews: ''Това е като меч, който виси над главите ни, без да знаем дали и кога ще бъдем изгонени''.

В момента Пла е вицепрезидент на асоциацията на загрижените местни жители, които са готови да защитят правото си да останат в домовете си. Те са завели дело, според което стълбището към фасада ''Глория'' никога не е било част от първоначалните планове на Гауди. Това е аргумент, който се основава на правителствен меморандум от 1970 г., който стига до същото заключение, за да оправдае изграждането на жилищен комплекс на мястото.

Така или иначе е трудно да се проверят намеренията на архитекта, тъй като първоначалните му планове са били унищожени по време на Гражданската война в Испания, според твърденията на местния историк Хулиа Бретос. Следователно съвременните усилия за завършване на сградата се основават на оцелели снимки и твърдения на асистентите на Гауди.

ArtnetNews се свързва с представител на фондация ''Саграда Фамилия'', частната организация с нестопанска цел, която управлява строителството на сградата. Фондацията потвърждава казаното от хората, завели делото.

Съдбата на жителите сега е в ръцете на Общинския съвет на Барселона, който е могъл да отложи спорните точки по строежа на ''Саграда Фамилия'' през десетилетията, когато завършването ѝ все още беше само далечна мечта.

''Градът толерираше строителството в несигурни условия'', обобщи архитектът Енрик Масип-Бош, на когото е възложено да намери златната среда между историческата визия на архитекта Антони Гауди и практическите реалности на Барселона днес. Решението трябва да бъде взето до края на май тази година.