Quantcast
"Ла Саграда Фамилия" получи разрешително за строеж след 137 г. | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Ла Саграда Фамилия" получи разрешително за строеж след 137 г.

430
 Pixabay
"Ла Саграда Фамилия" е била практически незаконна постройка в продължение на повече от век.

La Sagrada Familia, прочутата църква на испанския архитект Антонио Гауди, получи строителен лиценз едва в петък, 137 години след началото на строителството й. Работата по екстравагантната сграда започва през 1882 г., а когато Гауди умира през 1926 г., блъснат от трамвай, е завършена около една четвърт от първоначалния проект. През 2016 г. испанските власти признаха, че базиликата никога не е имала разрешително за строеж, което означава, че тя е работила нелегално повече от век. 

През миналата година прочутият обект на културното наследството на ЮНЕСКО се съгласи да плати $41 млн. на градските власти като наказание за небрежността. Седемгодишният срок ще позволи сградата да бъде завършена до 2026 г., което ще съвпадне със стогодишнината от смъртта на Гауди. Последната фаза на строителство ще се базира на оригиналната мазилка на Гауди и копията на оригиналните му чертежи, унищожени при пожар през 30-те години на миналия век.

Длъжностни лица заявиха, че на града ще бъдат изплатени 4.6 млн. евро като част от споразумението с фондацията към църквата, която отговаря за завършването и опазването на La Sagrada Familia.

Споразумението сложи край на "историческа аномалия в нашия град", каза Джанет Санц, заместник-кмет на Барселона по градоустройството пред Би Би Си.

Около 4.5 милиона души ежегодно посещават "Ла Саграда Фамилия", а други 20 милиона се стичат в района, за да я видят отвън.
 

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

4416
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

2099
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

4733