facebook
twitter

Култура

"Ла Саграда Фамилия" получи разрешително за строеж след 137 г.

395
Pixabay
"Ла Саграда Фамилия" е била практически незаконна постройка в продължение на повече от век.

La Sagrada Familia, прочутата църква на испанския архитект Антонио Гауди, получи строителен лиценз едва в петък, 137 години след началото на строителството й. Работата по екстравагантната сграда започва през 1882 г., а когато Гауди умира през 1926 г., блъснат от трамвай, е завършена около една четвърт от първоначалния проект. През 2016 г. испанските власти признаха, че базиликата никога не е имала разрешително за строеж, което означава, че тя е работила нелегално повече от век. 

През миналата година прочутият обект на културното наследството на ЮНЕСКО се съгласи да плати $41 млн. на градските власти като наказание за небрежността. Седемгодишният срок ще позволи сградата да бъде завършена до 2026 г., което ще съвпадне със стогодишнината от смъртта на Гауди. Последната фаза на строителство ще се базира на оригиналната мазилка на Гауди и копията на оригиналните му чертежи, унищожени при пожар през 30-те години на миналия век.

Длъжностни лица заявиха, че на града ще бъдат изплатени 4.6 млн. евро като част от споразумението с фондацията към църквата, която отговаря за завършването и опазването на La Sagrada Familia.

Споразумението сложи край на "историческа аномалия в нашия град", каза Джанет Санц, заместник-кмет на Барселона по градоустройството пред Би Би Си.

Около 4.5 милиона души ежегодно посещават "Ла Саграда Фамилия", а други 20 милиона се стичат в района, за да я видят отвън.
 

Все още няма коментари

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

687 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

257
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1306 73

Влез или се регистрирай за да коментираш

×