facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Видео

Валя Ахчиева: Има два парадокса при язовир "Студена"

Интересни детайли за участието на водолазите при ремонта на съоръжението и за паническата реакция на шефа на ВиК-Перник в “Тук и сега със Светла Петрова”
Обновена
25500

Два са парадоксите около водната криза в Перник. Първият е, че до края на 2018 г. нивото на водата е било нормално, но внезапно в началото на 2019 г. тя започва да намалява стремително. Вторият е, че хидрологът на язовир "Студена" признава, че източването му става само след телефонно обаждане, а не с документ, както е изискването по закон. 

Това казва журналистката Валя Ахчиева в предаването "Тук и сега със Светла Петрова". В основата на нейното разследване "Водата на Перник: Лъжите, заснети със сателит" са сателитните снимки на яз. "Студена", направени чрез европейската сателитна програма "Коперник". 

Твърди се, че язовирната стена е ремонтирана от водолази срещу 32 млн. лв., отпуснати от Световната банка. "Изненадана съм, че и до момента регионалният министър Петя Аврамова не е дала пресконференция контролиран ли е този ремонт и как", казва Ахчиева. Според нея има много неизяснени моменти около участието на водолазите в ремонта - кога е започнал ремонтът, дали са работили всеки месец, кога са приключили работа, дали наистина са си отишли по Коледа, както те самите твърдят, дали наистина са останали само двама-трима души от тях през януари-февруари 2019 г. само да пазят техниката и др.

Регионалното министерство е странно пасивно и по отношение на кредита от 3 млн. лв., отпуснат на ВиК-Перник през 2013 г. по време на предишния директор инж. Камен Каменов. "Този кредит тежи като камък на шия на дружеството, но МРРБ не проверява как е изхарчен - дали е било по предназначение ", обобщава журналистката. Тя разказва и за интересната реакция на прокуриста на ВиК-Перник - същия Камен Каменов. Той най-напред се съгласява да отговори на въпросите й, а след пет минути променя коренно позицията си и отказва да дава изявления пред журналисти. "Явно някой по телефона му нареди", обяснява тя. И уточнява, че за нея е странно, че Камен Каменов е върнат като прокурист на дружеството от държавата. 

Ахчиева обобщава, че два са основните въпроса за язовира - кой не си е изпълнил задълженията по закон и къде е отишла водата. "Ако не се разследва докрай и задълбочено къде е водата, тогава няма да може да се разреши проблемът", заключава журналистка.

 

Още

Мислете кой ще ни управлява, като изплуваме от дъното

18.03.2020

12181 17
Как перат пари фирмите от аферата "Барселона"

26.02.2020

22556 40
Ако България влезе в Еврозоната, се качва на "Титаник"

19.02.2020

10206 19
×