Медия без
политическа реклама

Сигнал за ядрена война е искът за 1 млн. лв. срещу Mediapool

Как една медия може да бъде ликвидирана?

14 Март 2023

Искът за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания "Лев инс" срещу Mediapool, е сигнал за ядрена война срещу журналистиката. Това е част от кампания на злото срещу медиите, която набира сили напоследък - това коментираха в предаването (О)позиция на "Сега" главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева и адвокат Александър Кашъмов, който защитава медията в това дело.

"Лев инс" заведе делото, засегната от статията "България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта". В текста се цитира и преразказва стенограма от заседание на Министерския съвет. Делото беше окачествено като SLAPP - дело-шамар, от "Репортери без граници" и от Асоциацията на европейските журналисти, които призоваха компанията да оттегли иска си. Казусът вече се наблюдава и от Съвета на Европа, тъй като делата шамари целят сплашване на медии и граждански активисти и заглушаването им.

"Дори от дистанцията на времето и през призмата на заведения иск, препрочитайки тази статия, тя изцяло отговаря на критериите за образцово журналистическо поведение", каза Георгиева, категорична, че отново би публикувала текста. Тя обясни, че с публикацията е търсена информация от голям обществен интерес, има авторитетен източник - стенограмата от заседанието на МС, и е поискана позицията на засегнатата страна. 

Безпокойството и тревогата идват от размера на иска, някак си изведнъж усещаш колко уязвим може да бъдеш, макар и да правиш всичко както трябва и да се придържаш към правилата, обясни Георгиева. "За една редакция с 10-12 журналисти иск, който надхвърля в пъти годишните приходи, означава ликвидация. Тук дори не се иска да се запуши устата на един журналист, да се затвори устата на една медия. Това е сигнал за закриване на цялата журналистика в България. Това е един много мощен сигнал, предупреждение, заплаха" коментира тя. 

Адвокат Кашъмов добави, че плащайки 40 000 лв. държавна такса за иска, компанията демонстрира, че разполага с икономическата сила, с която може да смаже хората, които искат да говорят свободно. 

"Последните години набира сила една кампания на злото", посочи той. И обясни, че определени големи играчи в бизнеса, които същевременно вероятно имат и политически връзки и някакво влияние върху обществото, искат тяхната дейност да не се коментират. Кашъмов даде за пример друго дело, по което Madiapool беше осъдена за 60 000 лв. на първа инстанция, а в същото време в паралелно дело срещу жълта медия за излагане на снимки на жената на политик, искът е цялостно отхвърлен. "Има объркване в общността ни, включително и сред тези, които би трябвало да задават стандартите", посочи той.

Според Георгиева е необяснимо мълчанието на големите телевизии по темата. "Това не е сигнал за тревога, а за ядрена война срещу самата журналистика, не срещу една медия" каза тя. И призова обществото и бизнеса да се включат в кампанията за набиране на средства, която започна Асоциацията на европейските журналисти, защото демокрацията не може да съществува без независими медии.

Във видеото вижте още:

- Какви други дела-шамари се водят в България;

- Има ли дела за дезинформация;

- Какви промени в законодателството са нужни срещу делата-шамари и прави ли се нещо по темата;

- Защо са проблем делата, които политиците водят един срещу друг.

---

В кампанията на АЕЖ можете да дарите в следната банкова сметка:

BG41RZBB91551011658021

KBC bank

Или в PayPal/банкова карта

Основание: Правна помощ за Mediapool
 

Паралелна кампания започна и Манол Пейков. 

Фондация "Манол Пейков и приятели"

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

или PayPal: [email protected]

Основание: За журналистическото достойнство на хората от "Медиапул"

Още по темата