Медия без
политическа реклама

Прокуратурата тича след вятъра при взривовете на военни складове

23 Март 2023

 Главният прокурор Иван Гешев се старае да изглежда като човек, който разследва незаконното руско влияние в България. Но от друга страна виждаме колко мудно, колко неефективно и колко години отнема да направи крачки по вече случили се съмнителни взривове, включително и отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев. Това каза в предаването (О)позиция на "Сега" журналистът от "Свободна Европа" Борис Митов. Той е един от авторите на документалния филм "Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна", разказващ за странните взривове в български оръжейни складове от последните десетина години.

"Първото общо, което откриваме в почти всички случаи, е традиционното мълчание на прокуратурата", посочи Митов. И обясни, че дори за взривове, станали преди повече от 10 години, прокуратурата е проговорила едва преди 2 години. При това в повечето случаи това "проговаряне" се случва едва след като чужди служби са направили официални разкрития и са свързали конкретни инциденти с руско влияние и евентуални саботажи. Всички тези неща са се случили по времето на Бойко Борисов, който също претендира, че държи на евроатлантическата ориентация, посочи още журналистът.

Във видеото вижте още:

- При колко взрива в България можем да говорим за намесата на руското военно разузнаване ГРУ?

- Странното изгаряне на доказателства за едно от разследванията, съхранявани в сграда на МВР.

- Докъде е делото за отравянето на Гебрев и защо прокуратурата рязко смени версията от "преял с рукола" на "отровен".

- Има ли предпоставки за нови взривове в България.

Филма на "Свободна Европа" може да гледате тук:

Серия от мистериозни взривове и отравяне бележат последното десетилетие на българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна. Но н...

 

Още по темата