Медия без
политическа реклама

Кой им каза на политиците, че населението е оглупяло?

Политиците крадат от българската сатира за кампаниите си

05 Юни 2024

"Българската политика отива към детската градина", сподели сатирикът на "Сега" Иво Балев в предаването „(О)позиция“. „Това е нивото на публичния разговор. Дори е трудно за сатиричните жанрове. Ужасно е трудно да се иронизира изначално нелепото“, посочи той.

Според него политиците крадат от българската сатира за своите предизборни кампании, с което правят голяма грешка, защото изместват същината на политическия процес. „На политиците някой им е казал, че населението е толкова оглупено, че реагира на такива работи ... В епохата на Тик-Ток и на 5-секундните забавления хората са отвикнали да се задълбочават, а картинката дразни окото, създава настроение, но политиката не е да си създаваме настроения. Дори сатирата не е да си създаваме настроение“, смята Иво Балев.

За липсата на интерес към изборите от страна на избирателите той вярва, че „на избирателите всичко им е наред, затова не ходят да гласуват“. „Ние нямаме истински, сериозни проблеми – като в Украйна, например. Да не знаеш какво да ядеш, да не знаеш дали ще се събудиш – това са истински проблеми. Такива проблеми България няма от много отдавна. На битово ниво всъщност България живее прилично“, изтъкна сатирикът.

Повече го тревожи проруската пропаганда. „Престъпната дресировка на хибридната война дава своите резултати. Облъчването на населението, когато се прави професионално грамотно, въпреки примитивното съдържание, стига до своите слушатели. И огромните маси, които в момента смятат, че Европа е нещо страшно и лошо, те са продукт на точно тази хибридна война и престъпна дресировка“, счита Балев.

Според него растящият брой русофилски формации водят до разширяване на базата на проруския вот. „Както през 2007 г. спорът беше кой как по-правилно да ни интегрира в Европа, в един момент спорът може да стане между видовете „копейки“ - да има либерални, консервативни и всякакви други видове копейки, които да спорят помежду си как по-правилно да се интегрираме в Евразия“, прогнозира писателят.

Според него е напълно възможно ГЕРБ и ДПС да направят правителство, дори да им се наложи да „напазаруват“ депутати от други формации. Но се съмнява, че това ще доведе до обществена реакция. „Мисля, че има умора от безцелно протестиране. Целта се губи, когато излизаш, помагаш на някакви политици да се докопат до властта и те правят точно обратното на това, за което си ги пратил там“, напомни той.

Ключови думи:

Иво Балев, (О)позиция