Медия без
политическа реклама

Франция и Португалия са фаворитите на Евро 2024

12 Юни 2024

Това, по което предстоящото европейско първенство ще бъде по-различно от предишните, е равностойността на отборите. Няма да има изявени аутсайдери, но няма да има и изявени фаворити. Ще има една група от 5-6 отбора, които ще бъдат малко над останалите и ще се борят за титлата, но в никакъв случай вече не трябва да се подценява някой от останалите участници. Това заяви в предаването (О)позиция популярният футболен експерт и журналист Никола Ибришимов, който ще бъде гост-коментатор на БНТ по време на Евро 2024.

"Виждаме, че географията на турнира се разшири - включва вече голяма част от Балканите, цяла Източна Европа - нещо, което преди не се случваше в такъв мащаб. Това прави първенството още по-интересно, защото всеки един отбор е много грамотен, има много добри футболисти. Хубаво е, че първенството ще бъде в Германия - това е футболна страна, там всички се интересуват от футбол и атмосферата ще бъде невероятна във всеки един от градовете", допълни той.

Ибришимов сподели и очакванията си за представянето на домакина Германия, който има амбиция за четвърта европейска титла: "Тази Германия прилича на Германия от 2006 година при Клинсман. Тогава също имаше подмладяване на отбора след много незадоволителни резултати на световни и европейски първенства, отново имаха млад отбор и отново бяха домакини. Тогава, с помощта на това, че цялата нация беше с тях, този по-млад отбор достигна едва ли не с лекота до полуфиналите и третото място беше прието като голям успех. Така виждам и възможностите на тази Германия - по-скоро до 1/2-финалите, но не и за титла. Има доста слабости този отбор, за да може да стане европейски шампион."

Той все пак открои Франция като големия фаворит за титлата. "Франция е отбор, който има огромни резерви. Буквално широчината на състава им е безкрайна. Като се вгледаме във френското първенство, там всеки един отбор има по 5-6, че и 7 млади френски футболисти, които постоянно показват прогрес. Стига се до трансфери за десетки милиони в някои от английските отбори и някои от другите големи първенства. Независимо, че Франция загуби финала на световното първенство, е готов да стане европейски шампион във всеки един момент", коментира Никола Ибришимов.

Според него добри шансове има и португалският тим: "Това е типично турнирен отбор. Това е другият отбор, освен Италия, който вирее най-добре в елиминациите. Португалците знаят кога да накъсат играта, знаят кога да направят някой подъл номер, имат и необходимото качество като единици в състава си. За мен се нареждат на второ място като шансове след Франция."

 

И още в предаването:

- Какви са шансовете на Италия да защити титлата си от предишното континентално първенство;

- Защо трябва да очакваме много силен турнир от отбора на Хърватия;

- Кой е най-добрият футболист и кой - големият липсващ в един от претендентите за титлата - Англия;

- Кой отбор има всички шансове да стане голямата изненада на турнира;

- Кога националният отбор на България ще може отново да играе на европейско първенство;

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата