facebook
twitter

После

Прелет над печата

Закуска за шестица

500

"Зеленчуци който не яде, той голям не ще да порасте. Не ще има розови страни. Всеки ще го победи!" Този рефрен от известна детска песничка, смесен с друга народна мъдрост - "Който не работи, не трябва да яде", може да бъде видян преработен творчески във вчерашната родна преса. "Който не закусва, няма шестици", пише "24 часа". Вестникът разказва, че "пропускането на закуска яде от успеха в училище". "Ако детето не закуси, тялото включва стресов метаболизъм - отделя се повече кортизол, и това е една от причините за натрупване на мастна тъкан около талията и съответно около вътрешните органи". Наука, брат ми! И ние правим научни дописки (виж съседната за пенетрацията). Научната идея в тоя казус е, че липсата на закуската водела до по-ниска концентрация като цяло и до "по-лоши резултати на тестовете за базови знания, смутено физическо развитие, по-често боледуване, риск от дългосрочно затлъстяване, раздразнителност". А липсата на вода води до дехидратация. Водата е мокра. България е нашата родина. Просто ви изреждаме слабо известни факти! 

"Всяко четвърто българче има излишни килограми", пише пък "Труд". По данни на СЗО - "24 на сто от българчетата от 6 до 9 години имат излишни килограми". Но барем по тоя показател не сме на дъното - "по-зле са връстниците им от Гърция, Италия, Испания и Португалия". "Въпреки ползите от прочутата средиземноморска кухня там процентът на дебелите деца е най-висок в ЕС", пише още там. 

Очевидно въпросните дописки са посветени на приближаващия първи учебен ден. На малко по-големите - студентите, пък е посветен челният материал на "Монитор": "Ток и вода надуват четворно таксата за общежитие" - сигурно и тук има доста наука, но ни мързи да вникваме. 

"Дума" намира друг акцент: "Гавра със стопаните на изкланите прасета". Вестникът разказва как БАБХ нарича принудителното избиване на свинете - "доброволно усвояване на месо".

Човек се учи, докато е жив!

Все още няма коментари

Още

След медиен шум сменят фирмата за хранене в 126-о училище

28.09.2020

399 5
Изискването за един психолог на 400 ученици отпада

22.08.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

17122 4
Стартовата заплата на учителите от догодина става 1260 лв.

17.08.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3171 27

Влез или се регистрирай за да коментираш