facebook
twitter

После

The Circle of Life

Донори и клонинги в Машината на времето

автор
Г-н БАЛЕВ
477
Кралския музей в Шотландия съхранява препарираните мощи на овцата Доли - първият успешно клониран бозайник. Да знаете, че не е направена от бъбрек на донор, нито от овчи барабонки.

Вчера написахме една малка статийка за кръговрата на живота и конкретно за кръга, който описа Дани Каназирева. Тя бе прокудена от ГЕРБ, почти десет години води люта битка със статуквото и оня ден борбата приключи успешно, когато премиерът Борисов ѝ стана донор на пържолки с кост - Каназирева стана областен управител на Пловдив. 

Но Бойко Борисов също завъртя един жизнен цикъл, връщайки се към тема отпреди десет години.

Преди една декада или две петилетки - през август 2009-а, Борисов като чисто нов премиер беше в кампания за популяризирането на донорството - точно като в момента. 

Тогава премиерът на едно от заседанията на Министерския съвет мъдро обясни предимствата на това да станеш донор на органи след смъртта си. 

Когато дариш орган, част от теб продължава да живее - обясни романтично и правдиво Борисов. След това обаче наблегна повече на романтиката и по-малко на правдата. Ще предадем точен цитат от това знаменито изказване, за да не объркаме някое положение при свободен преразказ. И така - точните думи на премиера през август 2009 г. бяха: "...И ако след време се разреши клонирането, могат да го намерят този човек, да ти вземат от бъбрека и да те направят нов!"

Думите на Борисов показват, че той е отделил време да помисли за това как да даде повече на страната и народа си - сам не може да огрее навсякъде, пък и все някой ден ще склопи очи. Но ако бъде клониран - е, това е друго нещо, това дава възможност за още повече работа, работа, работа - за България!

Сами разбирате, че това развълнува и мен - знаейки, че тази тема рано или късно ще излезе отново на дневен ред, аз написах едно подражание по руски образец - по него време бяха издали една книжка със стихотворения за Путин, имитирах едно от тях - "Путинята" ("Путинчета"). 

Публикувам го отново заради подновената актуалност, заради хроничните ни демографски проблеми и в подкрепа на кампанията за популяризиране на донорството - независимо дали се надявате един ден от дарения орган да ви изградят клонинг. 

 

БОЙКОВЧЕТА

В нашта родна БългарИя
Бате Бойко е на власт.
"Силни, много да сме ние",
пожела си той със страст.

"Само че без дечурлига
сме заникъде бе, брат!"
Сбърчи вежди, попримигна
и красиво килна врат.

"Пустата демографИя!
Нямам толкоз матриал!"
И написа на хартия:
"Мен клонирайте ме цял!"

Демографската ни крива
се обърна в космодрум.
Наблюдаваме на живо
бейби-БОЙКОВЧЕТА-бум.

Все още няма коментари

Още

България е на последно място по донорство в ЕС

12.10.2019

251 5
Църквата подкрепя донорството при определени условия

12.12.2018

362 7
Религиозните общности у нас подкрепиха донорството на органи

11.12.2018

392 23

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)