facebook
twitter

После

Лебедово езеро

Бурното развитие на гербавата юридическа мисъл

1007
Изработване на становище по АПК.

Бившият председател на парламента от царско време и един от изтъкнатите български юристи проф. Огнян Герджиков доскоро бе ръководител на Съвета по законодателство при НС, но с официално писмо поиска Съветът да бъде разпуснат, защото така и така никой не го пита за нищо и подчертано не му искат съветите. Проф. Герджиков поискал среща с председателя на НС Цвета Караянчева, но му било отговорено, че не може да бъде приет поради натоварената програма на Караянчева. Герджиков обясни, че е поискал разпускането на Съвета, защото не желае името му да стои на сайта на НС и хората да си мислят, че Съветът не си върши работата. Професорът гостува в предаването на Сашо Диков по Евроком, където разказа доста интересни неща. 

***

Сашо Диков, Евроком: Добре де, Дани Кирилов, Барни Ръбъла на юридическата мисъл, както с пълно основание го наричат - той не е ли проявявал някакъв интерес (към правните съвети на Съвета по законодателство)? 

Проф. Огнян Герджиков, юрист: Не, той, така, имам чувството, че имаше доброто желание нашият консултативен съвет да го има и да функционира. Но не той решава. 

СД: Откъде идва това нежелание според вас - да не ви търсят за никакъв съвет? 

ОГ: Ами вероятно им пречим. Бавим техните процеси. Те искат бързо да законодателства, независимо как. У нас професионализмът не е на почит. Това е в много области, за съжаление. В правната област като че ли най-много - понеже аз съм изкушен от правната област. И там виждам неща, и не само аз, разбира се, ги виждам; моите колеги, известни преподаватели, адвокати, професори и т.н., сме силно обезпокоени от качеството на законите, които на моменти чак звучат смехотворно. 

СД: Какво имате предвид?

ОГ: Ами ето, аз се подготвих. Има една гражданска инициатива - "Юридически барометър", която има една рубрика "Златен пирон". И ето какво е написано в Закона за противодействие на тероризма. Там има дефиниция що е терористичен акт. Знаете ли какво е терористичен акт? "Акт, с който се осъществява тероризъм". Точка. 

СД (смях): ...

ОГ: Това се пише в допълнителните разпоредби на този закон. Да знаете какво е терористичен акт, да не би да не сте наясно. А пък според Закона за туризма - кой е пътуващ? "Пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет..." - това е едната опция - "...или за свързани туристически услуги". Значи, щом желаете, вие сте вече пътуващ. "...Или който има прави да пътува въз основа на такъв договор". Той е пътуващ. Значи това са неща, които показват логически сбъркани конструкции, без мисъл, без разум! Как да ви кажа... Чак ми е неприятно да го казвам, но - факт. (...)

...Два пъти ни потърсиха (за съвет). 

...Изработихме едно становище 45 страници, много обосновано, което всъщност становище накара Правната комисия да отложи предложението за второ четене на този законопроект, защото ние намерихме неща, които най-малкото са спорни... Правната комисия се съобрази с нашето становище и затова не го прие Закона, както беше предложен законопроектът, както беше минал на първо четене. Отложи се за повече от 6 месеца и беше приет през лятото на миналата година. Така че от тази гледна точка аз се чувствам, че съм бил полезен заедно с колегите от моя Съвет, че сме направили нещо добро за този много-много важен Административно-процесуален кодекс. Но това беше Лебедовата ни песен. 

...Няма нужда от нас! Не сме полезни. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов превърна законите в изтривалка за своите грешки

25.02.2019

Людмил Илиев

7873 6
Парламентът срещу гражданите - битката продължава

01.10.2018

Людмил Илиев

591
И все пак те евентуално ще се завъртят
И все пак те евентуално ще се завъртят

23.08.2018

515 2

Коментари

Penchobre

Данаил Кирилов и г-н Борисов тренират правни въпроси...

https://www.vbox7.com/play:1eec5ebd

Влез или се регистрирай за да коментираш

×