Медия без
политическа реклама

Седем души загинаха в Харков от руска атака

10 Февр. 2024Обновена
Пожарът в бензиностанцията обхвана жилищни сгради

В нощта на 10 февруари руската армия атакува Харков с дронове-камикадзе. Загинаха седем души, включително 3 деца. Има трима ранени, но това все още не са окончателни данни. 

Три дрона улучиха бензиностанция, съобщи кметът на града Игор Терехов. Избухналият пожар е засегнал няколко жилищни сгради. Площта на пожара е 3700 кв. м. 

Загиналите деца са 7 и 4 години. Третото дете е бебе на 6 месеца. И трите деца са от едно семейство. Загинали са и родителите им. В друго жилище са починали 66-годишен мъж и 65-годишната му съпруга. 

Напълно са изгорели 15 жилища. 50 души са евакуирани. Пожарът е локализиран, гасенето продължава. 

Другите дронове са нанесли щети на болница и ресторант. Подробности за броя на жертвите са в процес на изясняване, съобщи обществената телевизия "Суспилне". 

Харков е атакуван редовно от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и през последните седмици продължава да е цел на руски атаки.

Украинската противовъздушна отбрана свали в ранните часове на днешния ден 23 от общо 31 руски дрона камикадзе "Шахед", изстреляни от Балаклава и нос Чауда на окупирания Крим и руската Курска област, предаде Укринформ, като се позова на военновъздушните сили на Украйна. Основните направления на нападението бяха град Одеса и Харковска област, съобщи БТА. 

За отблъскване на атаката са използвани подразделения на зенитно-ракетните войски, мобилни противопожарни екипи и средства за водене на радиоелектронна война. В резултат на тези усилия 23 дрона са свалени над Одеска и Харковска област.

По-рано Укринформ съобщи, че Украйна е поставила американска компания в списъка на чуждестранните спонсори на войната като част от разследване на производството на дроновете камикадзе.

 

НАЩРЕК

Румъния е нащрек заради подновените атаки с дронове срещу намиращите се в близост до границата Измаил и пристанище Рени. Самолети F-16 на турските военновъздушни сили, охраняващи Румъния, бяха вдигнати за проверка на въздушното пространство около 01:15 тази сутрин. Няколко часа по-късно в Тулча и Галац бе задействана системата RO-Alert за възможна опасност от въздушна атака. Самолетите отново бяха приведени в готовност, но този път не полетяха. И в двата случая не са регистрирани прониквания на румънска територия, или случайно падане на обекти.

Измаил е град с доста бесарабски българи.

Ключови думи:

Харков, руска атака

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?