Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учен ще възкреси мамутите, за да спаси климата

25 Септ. 2021
Pixabay

Американска компания смята, че ще се опита да възкреси мамутите. Проектът е на професора по генетика в Харвард Джордж Чърч, чиято компания Colossal е получила 15 милиона долара финансиране за този проект.

Целият план се основава на технологията, известна ни от филма Jurassic Park, само че вместо динозаври американските генетици ще искат да опитат да дадат нов живот на мамутите. Интересно е, че учените обосновават необходимостта от това не с идеята да правят тематичен развлекателен парк с мамути, а заради... борба с изменението на климата.

Предложението на Чърч е да се създаде хибрид чрез присаждане на ДНК на мамут с ДНК на азиатски слон, най -близкият жив роднина на мамута. Резултатът от това е нещо ще е мамуфант (mammoth + elephant), но учените предпочитат да го наричат просто ​​мамут. Смята се, че последните мамути са живели в Сибир до преди 4000 години, по същото време, когато се строят Великите пирамиди в Египет.

Намерението е просто - създават се мамути и те си възвръщат мястото в арктическата екосистема, която остава празна след тяхното изчезване. Мамутите навремето почиствали горните слоеве от сняг, което помагало на студения въздух да достигне почвата, която така оставала вечно замръзнала. Когато изчезнали, натрупаният сняг действал като изолация, предотвратявал проникването на студен въздух в почвата и така тя започнала да се нагрява и да се отделят парникови газове. С връщането на мамутите екосистемата ще се върне в състоянието, което е била преди хиляди години, обясняват от компанията на Чърч. 

Разбира се, има учени, които смятат, че цялата хипотеза и проектът са твърде измислени. Други изследванията са убедени, че всички усилия трябва да бъдат насочени към спасяване на съществуващи животински видове, от които са ни останали критично малко екземпляри, като белия носорог и гигантската панда, вместо да се опитваме да върнем напълно изчезнали видове.

Страхът е, че дори и всичко да върви перфектно и Colossal и да върне мамутите към живот, това ще наруши местната екосистема, която се е адаптирала към новата ситуация в продължение на хиляди години.

Планът на Colossal е първият ембрион да е готов след шест години, а според учените далеч по -голяма пречка ще бъде създаването на изкуствена матка, която да носи плода. Поради всички възможни проблеми и пречки, които има основният консенсус, 6-годишният срок е изключително кратък.

Ключови думи:

мамут, Харвард