facebook
twitter

Технологии

Японци възкресяват мамутите

375

Последният мамут умира преди повече от 4000 години. Японски научен експеримент може отново да ги върне на Земята и така да сбъдне поне част от филма "Джурасик парк". 

Учени от Япония твърдят, че са направили важна стъпка към възкресяването на мамутите - изчезнал вид животно, което няма пряк потомък. Учените направили клетъчна трансплантация - взели клетъчни ядра от мамут и ги поставили в мишка. След това била наблюдавана положителна биологична активност.

Клетките са взети от мумифициран труп на мамут, наречен Юка, който е починал преди 28 000 години в Сибир - там е намерен през 2010 г. Животното е умряло, когато е било само на седем години, и е сред най-добре запазените образци от мамути, за които знаем, че съществуват.

Учените от екипа взели "добре запазена" проба от тъкани от мускулите на животното. След това те отделят клетъчните ядра за експеримента и се опитват да оплодят с тях яйцеклетка на мишка - засега неуспешно. Въпреки това учените са оптимисти, те смятат че клетките на това праисторическо животно могат да бъдат реконструирани и регенерирани.

„Пред нас предстои дълъг път, но това е значителна стъпка напред в областта. Искаме да продължим да изучаваме клетките и остатъците на мамути, защото смятаме, че тази находка може да бъде още по-голяма, ако успеем да регенерираме клетките”, казва Кей Миамото (Kei Miyamoto), водещ автор на изследването.

Последната популация от мамути е живяла на Земята преди 4000 години, т.е. приблизително през същия период, когато са били построени пирамидите в Гиза. Размерът им е бил два пъти по-голям от най-голямото съвременно сухоземно животно - африканския слон. Няма научно обяснение за изчезването на мамутите, но има данни, че климатът на Земята просто не е бил на тяхна страна. 
 

Ключови думи:

мамути
Все още няма коментари

Още

НАСА откри най-древната молекула в останките на звезда в Млечния път

18.04.2019

1038 17
Google откри лаборатория по изкуствен интелект в Африка

13.04.2019

722 11
Учени заснеха за пръв път черна дупка

10.04.2019

2173 37

Влез или се регистрирай за да коментираш

×