Quantcast

Медия без
политическа реклама

Суперракетата за $3 млрд. на Мъск е готова за изстрелване още утре

SpaceX Starship Super Heavy е конструирана за полети до Марс

09 Апр. 2023
Туитър

Илон Мъск сподели тази сутрин клип, заснет на 6 април, на който се вижда ракетата Starship на SpaceX на стартовата площадка в Бока Чика, Тексас. Главният изпълнителен директор на SpaceX и а Twitter придружи видеото с надпис "Корабът се подготвя за изстрелване“.Ракетата, струваща $3 млрд. е висока 120 метра и е смятана за най-мощната в света. И, оказва се, може да полети още утре. Американската Федерална авиационна администрация (FAA) дори заяви по-рано тази седмица, че Starship може да бъде изстреляна на 10 април, но са посочени като резервни 11 и 12 април.

Мъск вече предупреди, че има 50% шанс ракетата да експлодира при излитането и добави, че "няма да е скучно“. Планираният полет обаче може да се превърне в основен стълб на амбицията на Мъск да превозва хора и товари до Луната и Марс, превръщайки човечеството в "мултипланетен“ вид.

"FAA не е определила лиценз за операцията на SpaceX Starship Super Heavy - се казва в изявление на FAA. - Известието за планиране (за изстрелване) на командния център на FAA не трябва да се тълкува като индикатор, че решението за издаване на лиценз е взето или предстои.“

От агенцията предупредиха, че процесът на лицензиране, въпреки че е близо до завършване, може да отнеме повече време поради преглед на екологичното съответствие.

SpaceX планира да превози хора в Космоса с помощта на двустепенен космически кораб, съставен от напълно използваемия Starship (секция за превоз на пътници) и Super Heavy ракетен ускорител. Очаква се целият космически полет сега да продължи едва 90 минути.

SpaceX вече направи успешни обитални полети и сега ще се съсредоточи върху изстрелването на ценни сателити и други полезни товари в орбита. Компанията е планирала да има повече от един Starship, като Мъск заяви преди време, че е построена "фабрика за производство на много от тези превозни средства“.

Американският предприемач обяви, че иска да направи човешкия живот "мултипланетарен“, което може да изисква около хиляда космиечески кораба. Според Мъск природно или причинено от човека бедствие в крайна сметка ще доведе до края на цивилизацията, което ще наложи преместването на друга планета, а в Слънчевата система Марс "е единственият реалистичен вариант“. Starship ще може да превозва до 100 души. 

Марс обаче не е единствената цел на Starship. Наскоро НАСА сключи договор със SpaceX да използва кораба за превоз на астронавти до Луната още през 2025 г., като част от програмата Artemis. От космическия кораб Orion, който ще се намира в лунна орбита, до самата лунна повърхност и обратно астронавтите ще стигат със Starship HLS (Starship Human Landing System).

Ключови думи:

SpaceX, SpaceX Starship Super Heavy

Още по темата