Quantcast

Медия без
политическа реклама

Microsoft купува Activision Blizzard за рекордните 68.7 млрд. долара

Геймингът ще играе ключова роля в развитието на метавселенските платформи, заявиха от технологичния гигант

19 Яну. 2022
Pixabay

Американският технологичен гигант Microsoft съобщи, че ще придобие гейминг компанията Activision Blizzard в сделка за рекордните за индустрията 68,7 млрд. долара, пише Bloomberg. По този начин създателят на конзолата Xbox ще придобие един от най-големите издатели на видео игри, известен със заглавия като Call of Duty, World of Warcraft, Starcraft и Diablo.

Главният изпълнителен директор на Activision Боби Котик ще продължи да заема тази роля, заяви Microsoft. След като сделката бъде финализирана, Activision Blizzard ще се отчита пред Фил Спенсър, който ръководи звеното Microsoft Gaming. “Придобиването ще ускори растежа на гейминг бизнеса на Microsoft на мобилни устройства, персонални компютри, конзоли и облачни платформи и ще предостави инструменти за изграждане на метавселената“, посочва Microsoft в официалното си изявление по случай сделката.

След новината за мащабната сделка, акциите на конкурента на Microsoft в бизнеса с гейминг конзоли - Sony Group, производител на Playstation, се обезцениха с над 9%. Това е най-големият дневен спад на книжа на компанията от март 2020 г. PlayStation е основен източник на приходи за Activision, което усложнява евентуалното решение на Microsoft да премахне заглавията от системите на Sony и да притисне своя конкурент.

"Игрите са най-динамичната и вълнуваща категория в забавленията във всички платформи днес и ще играят ключова роля в развитието на метавселенските платформи", каза в изявление главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.

Ключови думи:

Microsoft, гейминг, сделка, Blizzard

Още по темата